Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mobil megvonása elvonási tüneteket okoz

Kütyük

A mobil megvonása elvonási tüneteket okoz

Amint azt minden kamasz szülei tudják, ha megpróbálnak eltiltani egy tizenévest a számítógéptől vagy a mobiltelefontól, valóságos hisztivel reagálhat.

Ez azonban talán több is lehet egyszerű ingerültségnél. A kütyüiktől megfosztott fiatalok elvonási tünetei a kutatók szerint hasonlítanak az anyaggal leálló kábítószerfüggők viselkedéséhez. A kísérlet azt mutatta, hogy az egynapos teljes médiazárlatnak kitett tanulók 79 százaléka tapasztalt nyugtalanságot, zavart és elszigeteltségérzést. Egyes alanyok heves sóvárgásról számoltak be.

A kísérlet során tíz országban vizsgáltak 17 és 23 év közötti fiatalokat, akiket 24 óráig elzártak a mobiltelefonjuktól, az internetes közösségi oldalaktól, az internettől és a televíziótól. Vezetékes telefont azonban használhattak, olvashattak, és arra kérték őket, hogy vezessenek naplót. Minden ötödik alany a kábítószerfüggőkhöz hasonló elvonási tünetekről számolt be, 11 százalék pedig zavartnak és elveszettnek érezte magát. 19 százalék szerencsétlennek, 11 százalék pedig elszigeteltnek írta le magát. Mindössze 21 százalék állította azt, hogy érzékelte a helyzetből eredő előnyöket. Néhányan maguknál tartották kikapcsolt mobiltelefonjukat, csak azért, hogy megérinthessék.

A kutatást vezető Susan Moeller, a Marylandi Egyetem munkatársa szerint a technika egy szociális hálózatot biztosít a fiataloknak, és egész életüket rácsatlakozva töltik. Néhányan azt mesélték, hogy egy időre megpróbáltak leválni a technikáról, de nem sikerült, mert a barátaik kiközösítették őket. Moeller professzor, aki szerint a technika teljes mértékben megváltoztatja az emberi kapcsolatokat, arról is beszámolt, hogy amikor nem volt a diákoknál a mobiltelefonjuk és más médiaeszközeik, azt állították, hogy mélyebb beszélgetéseket folytattak. A szakember szerint gyakori, hogy az emberek ilyen esetben a beszélgetés minőségének és mélységének változásáról számolnak be.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés