Connect with us
Hirdetés

technokrata

Még olcsóbb lesz az európai roaming

Kütyük

Még olcsóbb lesz az európai roaming

A Nemzeti Hírközlési Hatóság üdvözli, hogy az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint 2010 után további három évvel meg akarja hosszabbítani a hangroaming árának szabályozását és határt akar szabni a barangolás közben küldött SMS-ek árának, mondta Pataki Dániel az NHH elnöke, aki idén az európai szabályozó hatóságok csoportjának (ERG) elnöki posztját is betölti.

Pataki hozzátette, nagyon fontos lépés, hogy a Bizottság 2009 nyarától az adatroamingot is szabályozni akarja. Az NHH elnöke szerint a mind fontosabbá és népszerűbbé váló adat-roaming területén egy megalapozott nagykereskedelmi áron alapuló szabályozás megteremtheti a szolgáltatók közötti versenyt és hozzájárulhat a fogyasztói árak jelentős csökkenéséhez, a szolgáltatásminőség javulásához. A Bizottság az ERG ajánlásának megfelelően legkésőbb 2010 nyarától átláthatóvá akarja tenni az adatroaming kiskereskedelmi árait is, kötelezve a szolgáltatókat arra, hogy vezessenek be olyan megoldásokat, amelyekkel a fogyasztók elkerülhetik a néhány napos normál internetezést követő sokkoló, akár százezer forintos számlákat.

A 2007 nyarán bevezetett hangroaming szabályozás hatására a hívásindítás és fogadás árai már 40-60 százalékkal csökkentek. Jelenleg a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az Unió területén barangolva a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 Ft-ba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba kerülhet.  A Bizottság mai javaslata szerint a jelenleg 46-, illetve 22 euró centes nettó kiskereskedelmi árak 2012 nyarára fokozatosan 34-, illetve 10 euró centre fognak csökkeni.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar felhasználók esetében 2012-ra (változatlan Ft/Euró árfolyam) mellett a hívásindítás bruttó ára 100 Ft, a hívásfogadásé pedig 30 Ft alá fog csökkenni, ami további 8-50%-os csökkenést jelenthet. A Bizottság mindezek mellett bevezetné a roamingforgalomban a másodperc alapú számlázást, oly módon, hogy a szolgáltatóknak lehetőséget ad egy szabályozott hívásfelépítési díj alkalmazására, amely nem haladhatja meg fél perc beszéd árát.

A roaming környezetben küldött SMS-ek legmagasabb kiskereskedelmi árát a Bizottság az ERG javaslatában megadott ársávot követve nettó 11 euró centben akarja megállapítani. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács is elfogadja a javaslatot, a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós roaming környezetben átlagosan mintegy bruttó 87 Ft-ba kerül egy SMS küldése és ez jövő nyárra bruttó 30 Ft-ra csökkenhet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés