Connect with us

technokrata

Hamid Akhavan: Káros a roaming-árak szabályozása

Kütyük

Hamid Akhavan: Káros a roaming-árak szabályozása

Mennyire rendezi át a távközlési piacot a gazdasági válság, az EU árszabályozása, mi várható a mobilszolgáltatóknál a 2009-es évben? Sok egyéb mellett ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a T-Mobile International vezérigazgatójától, Hamid Akhavantól.

Az EU jelenleg azon fáradozik, hogy szabályozza a roaming árakat. Mit gondol, van esély arra, hogy egy nagy európai mobilhálózat alakuljon ki?

Nem hiszem, hogy erre lenne esély. Azért sem, mert a gazdasági szempontból óriásiak a különbségek, de azért sem, mert minden egyes tagországban más- és más költségek merülhetnek fel. De az EU roaming-szabályozását sem helyeslem, ugyanis a szolgáltatók máshol fogják keresni a kieső bevételeket. Például növekedhet egyes belföldi szolgáltatások ára, azaz minden egyes csökkenés máshol emelkedéshez vezethet. A szolgáltatóknak ugyanis forrásokra, pénzre van szükségük ahhoz, hogy fejleszteni tudják a hálózatot. Összegezve elmondhatom, hogy ellenzem a roaming-árak szabályozását.#img2#

A hang-alapú vagy pedig az adatroaming-szabályozására gondol?

Mindkettőre. A hang alapú roaming esetében jelentősebb a gond. A piac nincs felkészülve egy olyan mértékű árregulációra, amit az EU szeretne. Az adatroaming esetében egyszerűbb a helyzet, ha megegyeznek a szolgáltatók egy nagykereskedelmi árban, akkor egy esetleges árcsökkenés kevésbé érinti a szolgáltatók bevételi, fejlesztési terveit.

Felmerült-e esetleg egy olyan megoldás, mely egységesítené az árakat a T-Mobile hálózatában? Azaz hogy az ügyfél a külföldi T-Mobile hálózatokból is azonos áron beszélhessen, internetezzen, mint odahaza?

Már eddigi is sok kedvezmény létezik, amelyek kedvezőbb feltételeket biztosítanak ügyfeleinknek, ezek az előnyök az idén tovább bővülnek. Az összes T-Mobile hálózat egységesítése szinte lehetetlen – az egyes országok gazdasági helyzete, az árfolyam, a pénznem valamint az adószabályok miatt.

Melyik készülék lehet az idei év slágere?

Az ügyfelek egyre inkább az alkalmazások alapján döntenek, szemben a múlttal, amikor a készülék felszereltsége – az elem, a kamera, a külső – volt a döntő szempont. A T-Mobile G1 telefon jó példa erre, melyben a bemutatatásakor csupán 5 alkalmazás volt, néhány héttel később már néhány ezer kis program volt elérhető erre a telefonra. YouTube, Facebook, Internet – ezek támogatása alapfunkció lesz a jövő telefonjaiban. Összességében elmondhatom, hogy 2009-ben több, Android alapú készülék jelenik meg a kínálatunkban.

Önnek van G1 telefonja?

Igen, természetesen, nem tudok otthonról elindulni G1-es telefonom nélkül. (nevet)

Mit részesít előnyben, az érintőkijelzőt vagy a billentyűzetet?

Mindkettőt használom. A készülék kezelése, a navigáció kényelmesebb az érintőkijelzővel, ám amint írni kell valamit, akkor azonnal a billentyűzetre térek. A HTC készülékeit már 2002-től használom, de elmondhatom, hogy a eddig nem találkoztam olyan jó billentyűzettel és kezelőfelülettel, mint amilyen a G1-nek van. Ez a telefon hamarosan Szlovákiában is kapható lesz.

Mi a véleménye a szolgáltatók közti hálózatmegosztásról? Elképzelhető, hogy ez egy új trend lesz?

Nagy-Britanniában kipróbáltuk és elégedettek vagyunk az eredményekkel. A mobilszolgáltatók közötti hálózatmegosztás sok előnnyel jár, ám nem mindenhol kivitelezhető. Sok esetben merülnek fel üzletpolitikai vagy szabályozási akadályok. Ez egy érdekes lehetőség a jövőre nézve, ám amíg ez mindennapos lesz, addig sok idő eltelik még.

Várhatóak-e a jövőben olyan tarifacsomagok, amelyekben kombinálják az adat- és a hangalapú szolgáltatásokat?

Az olyan készülékek bevezetése, mint például az iPhone és a G1, amelyek kombinálják a hangalapú szolgáltatásokat és az adatforgalmat, lehetőséget nyújt az olyan csomagok bevezetésére, amelyekben megfelelő mennyiségű letelefonálható perc áll, szinte korlátlan adatforgalommal. Ezt már meg is tettük és további készülékek esetében is hasonló csomagokkal rukkolunk elő. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a modell nagyon népszerű, a letöltött adatmennyiség sokszorosára emelkedett. De fontosak az olyan olyan szolgáltatások is, mint a GPS, és az ebben rejlő lehetőség. A jövőben ugyanis egyre több alkalmazás alapja a navigáció lesz. Csak hogy egy példát mondjak, a vonalkód leolvasása után a G1 készülék megmutatja, hol kapható az adott termék, mennyibe kerül, sőt, az internetes üzletekben – Amazon, vagy az E-Bay – is összeveti az elérhető árakat, majd megmutatja a legrövidebb utat a legolcsóbb megoldáshoz.

Szabó LászlóSzólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin