Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elkészült az első iPhone-vezérelt autó

Kütyük

Elkészült az első iPhone-vezérelt autó

A kulcsot és a műszerfalt is egy iPhone helyettesíti abban a környezetbarát koncepcióautóban, amit a pénteken kezdődő Genfi Autó Show-n mutat be a svájci Rinspeed tervezőcég. Nem ez azonban a napelemes sportkocsi egyetlen jelentős technikai újítása.

Az Apple mobiltelefonja nyitja az ajtaját és indítja el a motorját az iChange nevű koncepcióautónak. A rendkívül könnyű napelemes kocsit teljesen elektromos motor hajtja ennek ellenére négy másodperc alatt képes százra gyorsulni a végsebessége pedig 220 kilométer/óra. A könnycsepp alakú jármű utastere egy gombnyomással átalakítható, ekkor megemelkedik az autó teteje és az egyszemélyes sportkocsi egy olyan járművé válik, amiben hárman is kényelmesen elférnek.

Egy autó energiafogyasztását a súlya az aerodinamikai tulajdonságai és a motorjának a típusa határozza meg. Mivel az autók utastere általában úgy van kialakítva, hogy minél több ember utazhasson bennük kényelmesen, az energiafogyasztást meghatározó tulajdonságaik sokkal rosszabbak az iChange-nél, melynek légellenállása és a súlya ideális, ha csak egy ember ül benne. Bár amikor megváltozik az utastér, a koncepció autó tulajdonságai is romlanak, ez csak addig tart, ameddig többen utaznak benne, az autó tehát nem használ feleslegesen energiát az üres helyek mozgatásával.

Az iChange fejlesztését a svájci Környezetvédelmi Minisztérium is támogatta, a tervezőcég célja egy olyan koncepcióautó megalkotása, volt, melynek megoldásai utat mutathatnak a jövő környezetbarát járműveinek gyártói számára. “Az iChange azoknak az alapvető változásoknak a szimbóluma, amire az autóiparnak szüksége van. Egyértelmű, hogy az ágazat válságát csak azok a gyártók élhetik túl, akik innovatív válaszokat tudnak adni egy új korszak kihívásaira.” – olvasható a cég közleményében. Az iPhone megjelenése után átalakította a mobilipart, a telefonnal irányítható környezetbarát autó a tervezők reményei szerint hasonló hatással lesz az autógyártásra.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés