Connect with us

Hirdetés

technokrata

A HÉT párbeszédet sürget a digitális közmű tervéről

Kütyük

A HÉT párbeszédet sürget a digitális közmű tervéről

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) mint az információs társadalom iránt elkötelezett és annak építésében aktív szerepet vállaló szolgáltatók szakmai szervezete haladéktalanul szakmai és társadalmi párbeszédet sürget a Nemzeti Digitális Közmű tervének témakörében.

A HÉT tagjai elkötelezettek az információs társadalom építése, a digitális szakadék csökkentése érdekében. A magyarországi telekommunikációs szolgáltatók az elmúlt három évben hazánkban több mint 500 milliárd forintot fordítottak a kommunikációs piaci fejlesztéseikre.

Meggyőződésünk, hogy az iparág aktív beruházásainak is köszönhetően mára erős technológiai verseny alakult ki Magyarországon, amelynek pozitív hatásait – az árversenyt, a lefedettséget és a termékkínálatot – csaknem az egész magyar társadalom élvezheti. A szélessávú lefedettség meghaladja a 98%-ot, és a hálózati infrastruktúra minősége nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az utóbbi másfél évben a szélessávú szolgáltatások árai 30%-kal csökkentek, miközben az induló sávszélesség megnégyszereződött.

A kiváló szélessávú infrastruktúra elérhetősége ellenére a hazai penetráció elmarad az Európai Unió átlagától. Egyetértünk azzal, hogy a digitális írástudás fejlesztése állam és piac közös felelőssége, ezen a területen szoros együttműködésre és összefogásra van szükség. Ugyanakkor az információs társadalom fejlesztésében meg kell találni az állami szerepvállalás helyes, arányos mértékét, amely a piaci szereplőket beruházásokra és munkahelyteremtésre ösztönzi, egyúttal versenysemleges és nem okoz piactorzulást.

A HÉT aggodalommal látja, hogy a Nemzeti Digitális Közmű tervének témájában eddig semmilyen érdemi szakmai vagy társadalmi egyeztetésre nem került sor. Meggyőződésünk szerint egy ilyen horderejű döntést alapos, a szakma és a szakmapolitika által közösen elfogadott stratégia mentén szabad csak meghozni. Ennek tükrében felhívjuk a döntéshozók figyelmét a szakmai és társadalmi párbeszéd haladéktalan megkezdésére.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés