Connect with us

Hirdetés

technokrata

A félelmetes szudáni cyberhadsereg

Kütyük

A félelmetes szudáni cyberhadsereg

Online dzsihád lesz, ha az országban is kitör az elégedetlenkedés, jelentette be az arab-néger ütközőzónában fekvő állam vezetése.

Az egyiptomi és tunéziai esetekből okulva Irán cyberrendőrséget verbuvált; többek között ennek is köszönhetik, hogy sikerült elkerülniük a líbiai helyzetet. De nem a perzsák az egyetlenek, akik tanultak az észak-afrikai történésekből; nemrég Szudán is szigorú internetes korlátozásokat jelentett be, ha az országban szintén növekvő forradalmi hangulat nem hagy alább.

Az ország igen speciális helyzetben van. A gyarmati örökségét mindmáig nyögő, mesterségesen összetapasztott állam a muzulmán arabok és a keresztény négerek ütközési zónája – előbbiek északon, utóbbiak délen vannak többségben. Ez a konfliktus régóta problémát okoz a régióban, és ezen az 1989-es puccs sem segített: a katonaság által kézbe ragadott, és azóta Nemzeti Kongresszus Párt néven regnáló hatalom nem tudta teljes mértékben kiterjeszteni uralmát az ország minden szegletébe, főleg nem volt képes viszonylagos jólétet biztosítani állampolgárainak.

szudani tiltakozok.jpg

Tiltakozó szudáni nők

Januárban, az arab világon átsöprő forradalmi szél meglegyintette Szudánt is, mely vitathatatlanul a világ egyik legelmaradottabb országának számít. Ennek ellenére létezik egy szűk réteg, aki nem csak ért a számítógépekhez, hanem azokhoz – és az Internethez – hozzá is fér. Így többek között a Facebook és a Twitter is ismerős számukra, valamint az ezek révén elérhető tüntetés-szervezési lehetőségek.

Ezt azonban nem csak az elégedetlenkedők fedezték fel maguknak, hanem a helyi vezetés is. Mandur al-Mahdi, a szudáni vezetés egyik megkerülhetetlen embere nemrég bejelentette, hogy az ország saját cyberhadosztállyal rendelkezik, amit szükség esetén nem is sajnál bevetni, állítja a BBC. Az egyelőre nem tiszta, hogy az elhangzottak csak üres fenyegetésnek számítanak, vagy a Nemzeti Kongresszus Párt valóban bír olyan emberekkel a hadsereg sorában, akik képesek lehetnek megbénítani a helyi internetezést.

Mindazonáltal a szándékhoz nem fűződik kétség, elég csak megnézni, hogyan reagáltak az egyiptomi és líbiai diktatúrák az elmúlt hónapokban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés