Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Föld órája

Kütyük

A Föld órája

Egy órás áramszünettel a Föld megmentéséért.

A WWF által életre hívott Earth Hour, azaz a Föld órája még 2007-ben született meg, amikor az ausztráliai Sydney-ben elindított mozgalomhoz összesen 2,2 millióan csatlakoztak, és kapcsolták le a világítást egyetlen órára. A minden március 26-án (azaz holnap) este 8:30-tól 9:30-ig tartó megmozdulás keretei között valamicskét lehet spórolni az energiaköltségeken, és – mint tudjuk, „A fel nem használt energia a leginkább környezetbarát energia” – ezzel a fosszilis tüzelőanyagokra erőteljesen támaszkodó földi energiaipar egy röpke órára kevésbé veszi igénybe a természeti erőforrásokat.

Fold Oraja - Golden Gate hid.jpg

A San Francisco-i Golden Gate híd kivilágítva és lekapcsolt (biztonsági) fényekben

Természetesen ez még önmagában nem fogja megmenteni a Földet és lakóit a túlzott környezetszennyezéstől, de arra tökéletes, hogy felhívja a figyelmet az energiahatékony és -takarékos életmódra. Tavaly már megközelítőleg 1,3 milliárd ember csatlakozott a Föld órája kezdeményezéshez: 128 ország 4616 városában oltották le egy órára a villágítás jelentős részét.

Fold Oraja - Burj Al-Arab.jpg

A Dubajban található Burj Al-Arab torony és környéke lekapcsolt (biztonsági) fényekben és teljes kivilágításban

Az esemény egyébként elérte az Internetet is, számolt be a WWF igazgatója, Jim Leape a tavalyi év tapasztalatairól. Leape szerint 2010-ben a Föld óráját megelőző rövid időszakban az összes Twitter bejegyzés 2,25 százaléka a kezdeményezéssel volt kapcsolatban, miközben a Google keresője közel 900 keresést szolgált ki erre vonatkozóan, egyetlen másodperc alatt.

Fold Oraja - Toronto.jpg

Toronto a Föld órájában és általánosan kivilágítva

A Magyar Telekom hello holnap! mozgalma jegyében saját rendezvénnyel csatlakozik: a Millenárison megrendezésre kerülő esemény kapcsán mindenkit arra bíztatnak a szervezők, hogy biciklivel érkezzen. Almával is jutalmazzák a bringásokat, valamint mobil kerékpártolókat alakítanak ki a helyszínen, illetve összegyűjtik a használt telefonokat, akkumulátorokat, és azt is megmutatják, hogyan lehet a hulladékot kreatív dolgokra felhasználni. A 19 órakor kezdődő eseményen forralt borral, fair trade teával, táncos flash mobbal várják az érdeklődőket. A 3. Fenntarthatósági Nap pályázatának nyertese, a Tai Chi Teacher valamint a Heaven Street Seven együttes tart koncertet fél kilencig, amikor minden villanyt lekapcsolnak. A világítást a Föld Órája alatt lampionok, hello holnap! tüzek, ledes lufik és bringaerőmű fogja helyettesíteni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés