Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európa legnagyobb kalózai börtönben?

Kütyük

Európa legnagyobb kalózai börtönben?

A Bittorrent forradalom egyik vezérének számító The Pirate Bay korábbi üzemeltetőire letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Az ügy azonban még korántsem ért véget.

Régóta húzódó ügy a svéd The Pirate Bay ellen zajló eljárás, melyben a P2P protokollra alapuló szolgáltatás üzemeltetőit – amerikai nyomásra – szerzői jogok megsértésével beperelte a skandináv állam. A négy, húszas éveiben járó fiatal a vádak szerint tevékenységével jogvédett anyagok jogtulajdonosi engedély nélküli másolását, terjesztését segítette elő. Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi és Carl Lundström immár a másodfokú bíróság ítéletére vártak (a negyedik alapító, Gottfrid Swartholm Warg ügye külön eljárásban zajlik), mely a múlt héten született meg.

The Pirate Bay per filmreszlet

Az elsőfokú bíróság még egy évnyi börtönbüntetésre és 30 millió svéd korona (közel egymilliárd forint) kártérítésre kötelezte a fiatalokat. A most született ítélet könnyített is, meg nem is: a pénzbüntetés 46 millió koronára (1,4 milliárd forint) nőt, a szabadságvesztés mértéke azonban csökkent (Neij esetében 10, Sunde-nél 8, Lunströmnél 4 hónapra). A jogsértésekben magukat ártatlannak valló TPB alapítói természetesen nem nyugodtak bele az ítéletbe, és kihasználták egyetlen, megmaradt lehetőségüket: fellebbezést nyújtottak be a svéd legfelsőbb bíróságra.

Azt egyébként már többször hangoztatták, hogy egy koronájuk sincsen kifizetni a büntetéseket, így az ügyészség pénzbírság növelésére irányuló erőfeszítései csak szimbolikus jelentőségűek lehetnek. Igaz, az olyan megmozdulásokból, mint a TPB AFK film, ami a Kalóz-öböl születését és életét hivatott bemutatni, tovább növelheti a fiúk iránti szimpátiát, és ez akár anyagi támogatás formájában is jelentkezhet.

Természetesen maga a szolgáltatás nem szűnt meg, még a négy fiatal elítélésével sem. A The Pirate Bay szervereire a fél világ vigyázott már (atombunkertől a svéd kalózpártig), decentralizált működésének köszönhetően valószínűleg teljesen soha nem lehet már leállítani.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés