Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon-töltés, vezeték nélkül

Kütyük

Mobiltelefon-töltés, vezeték nélkül

Mágneses rezonanciával kísérletezik a Fujitsu.

A Fujitsu Laboratories Limited bemutatta új technológiájára épülő, vezeték nélküli töltőrendszereit, amelyek a mágneses rezonancia elvét alkalmazva, párhuzamosan képesek tölteni különböző típusú elektronikai készülékeket. A kifejlesztett elemzési és tervezési technológia használatával kompakt és vékony vevőegységet terveztek és legyártották a beépített vezeték nélküli töltést támogató mobiltelefonok prototípusát. A telefon-prototípusok az adóegység hatótávolságán belül bárhol, 85 százalékos hatásfokkal tölthetők, függetlenül az adóhoz viszonyított pozíciójuktól.

Fujitsu vezeteknelkuli toltest tamogato telefon prototipus

A Fujitsu megvizsgálta, hogyan változik a töltési teljesítmény az adó tekercsméretének függvényében akkor, amikor több készüléket is töltenek egyszerre: azaz egyetlen adó három vevőt szolgál ki. A három eszköz hatásos töltéséhez optimális tekercsméretet azonosító elemzés mintegy 10 percig tartott, ami alig egy-százötvened része a korábbi időtartamnak. A fejlesztési idő még több adó és vevő esetén is jelentősen rövidül.

Tervei szerint a Fujitsu a jövőben is használni fogja az új elemzési és tervezési technológiát a mobiltelefonok és más hordozható készülékek vezeték nélküli töltőrendszereinek fejlesztésére, és várhatóan 2012-ben lép piacra az új megoldást hasznosító termékekkel. A vállalat azt is vizsgálja, hogyan alkalmazhatná a munka eredményeit a hordozható elektronikán kívül, más területekre, pl. az áramköri vagy számítógépes lapkák közötti energiaátvitelre és elektromos autók mobil töltésére.

Az új technológiáról
A tekercsmodellt elemző mágnesesmező-szimulátor és a rezonanciafeltételeket (köztük a kondenzátormodellt) elemző speciális áramköri szimulátor ötvözésével segíti a több adó- és vevőegységet támogató, vezeték nélküli töltőrendszerek gyors és pontos tervezését – különböző tekercsméretek alkalmazásával. A töltés hatásfokát maximáló felmérő funkcióval automatizálja a kívánt rezonancia-feltételeknek megfelelő, vezeték nélküli töltőrendszer megtervezését. A két technológia együtt alkotja a világ első, gyakorlatban is működőképes tervezési szimulátorát, amellyel gyorsan és pontosan megtervezhetők az adott rezonanciafeltételeket kielégítő adó- és vevőegységek.

Fujitsu vezeteknelkuli toltes prototipus



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés