Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Commtiva Z71

Kütyük

Teszt: Commtiva Z71

Az okos telefonok egyre erősödő térhódításának egyik megkérdőjelezhetetlen katalizátora a Google Android mobil operációs rendszere. Sikere leginkább az egyszerű kezelhetőségen és a hozzá kapcsolódó Market napról napra növekvő választékán alapszik. Az Android sikerét kívánja meglovagolni a tajvani központú Commtiva Technology is, amelynek hátterében az a Foxconn áll, amelyik az Iphone-Ipad termékeket készíti az Apple számára.

A Commtiva Z71 a gyártó szerint a felhasznált alkatrészek esetében különös figyelmet fordít a környezetszennyezés visszafogására, és a felhasznált alkatrészeknél az újrahasznosított anyagok alkalmazására. A Z71 borítását kissé fényes műanyagból gyártják, illesztései precízek, bár a hátlap – amely alatt a normál használatban közel három napot kibíró akkumulátor található – mocorog kicsit. A készülék elején lévő, első látásra kissé furcsa trackball nagyon hamar megszokható, mi több megszerethető. A rivális készülékeken található optikai trackball ugyan sokkal szebb, de tizedennyire sem használható jól.

A készülékben az Android 2.1 magyar nyelvű operációs rendszere található. A gyártót dicséret illeti a magyar nyelvért, ma még kevés gyártó veszi a fáradságot a honosításra. A 2.1-es verzió fájó pont lehetne, hiszen már piacon van a sokkal gyorsabb és felhasználóbarátabb 2.2-es verzió, ugyanakkor nagyon rövid időn belül – meg nem erősített hírek szerint már októberben – érkezik a frissítés a készülékre, ami megint csak a Commtivát dicséri.

A bő egyheti teszt során a Z71 kitett magáért. A legtöbb alkalmazás és játék zökkenőmentesen futott, csak ritkán érződik egy erősebb processzor hiánya. Leginkább komolyabb játékok, illetve az avi-filmek lejátszásánál lassult be érezhetően, viszont ezt egy ingyenes konvertáló programmal mp4 formátumra alakítással lehetett orvosolni. A levelezés, az események kezelése elképzelhetetlen könnyebbséget jelent: mindig, mindenhol, minden információt el lehet érni, persze ehhez szükséges egy korlátlan internetcsomag. Ennek hiányában wifi-kapcsolaton keresztül lehet az interneten szörfözni, az e-maileket, teendőket ellenőrizni.

A Marketről letöltött Google Mapsszel a gps tökéletesen működik, hamar megtalálja a jelet és pontosan mutatja az aktuális pozíciót. A beépített fényképezőgép távolabbi képek készítésekor elfogadhatóan működik, de komolyabb fotók készítésére nem alkalmas, érezhetően a leggyengébb pontja a készüléknek. A kijelző kellően érzékeny és pontos, szépen jeleníti meg a képeket, videókat, kifejezetten élvezhető a látvány.

Összességében a Commtiva Z71 egy remekül eltalált, igazán szerethető középkategóriás okos telefon, amely ár-érték arányban a maga kategóriájában teljesen versenyképes. A készülék már megvásárolható, ajánlott végfelhasználói ára szolgáltatófüggetlenül bruttó 65 000 forint egy 2GB-os microSD memóriakártyával. A magyarországi forgalmazó tájékoztatása szerint az év végére várhatjuk egy high-end androidos Commtiva okos telefon és egy táblagép érkezését is.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés