Connect with us

technokrata

Teszt: Commtiva Z71

Kütyük

Teszt: Commtiva Z71

Az okos telefonok egyre erősödő térhódításának egyik megkérdőjelezhetetlen katalizátora a Google Android mobil operációs rendszere. Sikere leginkább az egyszerű kezelhetőségen és a hozzá kapcsolódó Market napról napra növekvő választékán alapszik. Az Android sikerét kívánja meglovagolni a tajvani központú Commtiva Technology is, amelynek hátterében az a Foxconn áll, amelyik az Iphone-Ipad termékeket készíti az Apple számára.

A Commtiva Z71 a gyártó szerint a felhasznált alkatrészek esetében különös figyelmet fordít a környezetszennyezés visszafogására, és a felhasznált alkatrészeknél az újrahasznosított anyagok alkalmazására. A Z71 borítását kissé fényes műanyagból gyártják, illesztései precízek, bár a hátlap – amely alatt a normál használatban közel három napot kibíró akkumulátor található – mocorog kicsit. A készülék elején lévő, első látásra kissé furcsa trackball nagyon hamar megszokható, mi több megszerethető. A rivális készülékeken található optikai trackball ugyan sokkal szebb, de tizedennyire sem használható jól.

A készülékben az Android 2.1 magyar nyelvű operációs rendszere található. A gyártót dicséret illeti a magyar nyelvért, ma még kevés gyártó veszi a fáradságot a honosításra. A 2.1-es verzió fájó pont lehetne, hiszen már piacon van a sokkal gyorsabb és felhasználóbarátabb 2.2-es verzió, ugyanakkor nagyon rövid időn belül – meg nem erősített hírek szerint már októberben – érkezik a frissítés a készülékre, ami megint csak a Commtivát dicséri.

A bő egyheti teszt során a Z71 kitett magáért. A legtöbb alkalmazás és játék zökkenőmentesen futott, csak ritkán érződik egy erősebb processzor hiánya. Leginkább komolyabb játékok, illetve az avi-filmek lejátszásánál lassult be érezhetően, viszont ezt egy ingyenes konvertáló programmal mp4 formátumra alakítással lehetett orvosolni. A levelezés, az események kezelése elképzelhetetlen könnyebbséget jelent: mindig, mindenhol, minden információt el lehet érni, persze ehhez szükséges egy korlátlan internetcsomag. Ennek hiányában wifi-kapcsolaton keresztül lehet az interneten szörfözni, az e-maileket, teendőket ellenőrizni.

A Marketről letöltött Google Mapsszel a gps tökéletesen működik, hamar megtalálja a jelet és pontosan mutatja az aktuális pozíciót. A beépített fényképezőgép távolabbi képek készítésekor elfogadhatóan működik, de komolyabb fotók készítésére nem alkalmas, érezhetően a leggyengébb pontja a készüléknek. A kijelző kellően érzékeny és pontos, szépen jeleníti meg a képeket, videókat, kifejezetten élvezhető a látvány.

Összességében a Commtiva Z71 egy remekül eltalált, igazán szerethető középkategóriás okos telefon, amely ár-érték arányban a maga kategóriájában teljesen versenyképes. A készülék már megvásárolható, ajánlott végfelhasználói ára szolgáltatófüggetlenül bruttó 65 000 forint egy 2GB-os microSD memóriakártyával. A magyarországi forgalmazó tájékoztatása szerint az év végére várhatjuk egy high-end androidos Commtiva okos telefon és egy táblagép érkezését is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin