Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eltüntetné az IE9-et a Microsoft

Kütyük

Eltüntetné az IE9-et a Microsoft

Megtörtént a csoda: gyors lett az új Internet Explorer. Próbálja ki ön is!

Tegnap este tartotta az Internet Explorer 9 bétájáról szóló sajtótájékoztatóját a Microsoft hazai leánya, az Egyesült Államokbeli anyacéggel egy időben. Itthoni főhadiszállásán, a Graphisoft Parkban Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője ismertette a megújulóban levő böngészőt, illetve Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország technológiai-fejlesztési szakértője demonstrálta a szoftver erejét.

IE9 screenshot 1.jpg

Bátorfi többek között azt is elárulta, hogy az elavultnak mondható IE8 továbbfejlesztése helyett teljesen az alapokról újraírták az alkalmazás számos elemét (például a Javascript motort). Így az új Internet Explorer már kihasználja azokat az előnyöket, amiket a Windows 7 nyújt (például Direct 2D), ezzel nyújtva szebb látványt és meggyőző teljesítményt. A tegnapi demonstráció igazolta a Microsoft döntését, melyet a teljes hardveres gyorsítás tekintetében hozott (a grafikus processzorra is támaszkodó megjelenítésről bővebben itt). Igaz, nem a redmondi szoftver az egyetlen erre képes browser, de jelenleg a két legnagyobb rivális, a Google Chrome és a Mozilla Firefox is csak bétaváltozataikban tudják kihasználni a GPU erejét.

Amint azt Tóth András Mihály elmondta, a Microsoft célja az új böngészővel nem csak a webes standardoknak való lehető legjobb megfelelés volt cél, hanem az is, hogy maga a szoftver minél inkább háttérbe kerüljön. Tóth találó hasonlata szerint az IE9 a színház akar lenni, nem az előadás. Arra pedig több példát is mutatott, miként igyekszik a Microsoft „eltüntetni”, a háttérbe visszahúzni a szoftvert, hogy a felhasználó az internetezés élményére koncentrálhasson.

IE9 screenshot 2.jpg

Háttérbe a szoftvert, előtérbe a tartalmat!
Ennek egyik momentuma az eszköztárak, menük és úgy általánosságban az egész kezelőfelület átgondolása volt. Amint arról már korábban is írtunk, megnőtt a Vissza (Back) gomb – erre Tóth szerint azért volt szükség, mert felméréseik igazolták, hogy a felhasználók által ez a leginkább használt kezelőfelületi eszköz. Száműzték az eszköztárakat (melyek telepítésére azért továbbra is lehetőség van, ugyanakkor ezek letiltása sokkal egyszerűbb, mint a korábbi verziókban), és megváltozott a kedvencek elérése is. A Microsoft szakembere szerint a felhasználók töredéke kattint csak a kedvencek IE9 screenshot 3.jpgbejegyzésein keresztül az általa kedvelt weboldalakra, ezért a fejlesztő a GUI jobb felső sarkába „száműzte” egy kis csillag képében a menü elérését.

Tapasztalatok szerint az internetezők 42 százaléka úgy éri el kedvenc webhelyeit, hogy a böngészősávba begépelve kattint az első pár, a begépelt karaktereket kiegészítő funkció által „kidobott” találatokra. Ezt felismerve a Microsoft egybegyúrta a címsort a history-val és a keresővel (ami így különálló elemként teljesen el is tűnt a kezelőfelületről), illetve elcsépelt kifejezéssel élve „intelligensebbé” is tette azt. Lehetőségünk van a one box kódnéven futó funkció révén már a begépelés során megváltoztatni, mely keresőt használja az automatikus „találat-ajánló” eszköz, így teljesen más eredményt kaphatunk ugyanarra a kulcsszóra, ha a Microsoft saját keresőjét, a Binget használjuk, mintha például egy zenebolt keresőjét választottuk.

IE9 screenshot 5.jpg

A desktop és a webes alkalmazások közötti határ elmosását szolgálja az úgynevezett rögzített webhelyek funkció. Ezzel a felhasználó kedvenc weboldaláról készíthet gyorsindító ikont, így mintegy asztali alkalmazásként indítva el azt, minden, egyébként megnyitott böngészőtől függetlenül. A bemutatón látottak szerint ez a funkció a tartalomszolgáltatók számára is új lehetőségeket biztosít – saját ikonjuk képe alatt kerülhetnek az asztalra (vagy a tálcára) a weboldalak ikonjai; és a böngésző kis mértékben hozzá is igazodik az adott weblap színvilágához (ez elsősorban a vezérlőgombok átszínezését jelenti). Ugyanakkor a közvetlen menü szolgáltatással még egyénibbé tehetők a rögzített webhelyek. A tálcára rakott ikonra jobb gombbal kattintva előhívható listában – bizonyos keretek között – az adott oldal üzemeltetője határozhatja meg az egyes menüpontok elnevezését és feladatait.

IE9 screenshot 4.jpg

Címszóban még néhány új tulajdonság: HTML5/SVG/CSS3 támogatás, letöltés-kezelő SmartScreen szűrőintegrációval, a már említett teljesítmény-tanácsadó beépülő modulokhoz, lapok (fülek) különválasztása, a látogatott webhely esteleges összeomlása vagy lefagyása utáni automatikus visszaállítása.

Érdemes tehát próbát tenni, még annak is, aki már lemondott a Microsoft böngészőjéről. Az Internet Explorer 9, ha meg nem is előzi, de egy nagy ugrással beérni látszik vetélytársait, itt-ott túlmutatva azokon. Letöltés itt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés