Connect with us

technokrata

Microsoft-vezető a Nokia élén

Kütyük

Microsoft-vezető a Nokia élén

Megtörtént a régen várt vezetőváltás a finn Nokia Oyj, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója élén: Olli-Pekka Kallasvuo helyét Stephen Elop, a Microsoft Corp. üzleti divíziójának irányítója veszi át.

A piacon hónapok óta keringtek pletykák arról, hogy Kallasvuónak mennie kell, ugyanis a Nokia évek óta képtelen olyan okos telefonnal előállni, ami felveszi a versenyt a piac legjobb termékeivel, az Apple Inc. iPhone-jával és a Google Inc. Android operációs rendszerét használó készülékekkel.

A finn vállalat részvényeinek ára 61 százalékkal zuhant azóta, hogy az Apple 2007 júniusában bemutatta az iPhone első változatát, ami 48 milliárd eurót vágott le a társaság piaci értékéből. (A hét végi bejelentés után viszont majdnem hét százalékkal drágult a papír.) A Nokia részesedése a mobiltelefonok világpiacából a nyár végére 34,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 36,8-ról, ezen belül az okos telefonok értékesítésében 45 százalékról 37,4-re zuhant – derült ki a Gartner Inc. számítástechnikai tanácsadó cég adataiból. A Nokia profitja mindezek nyomán 40 százalékkal zuhant a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

Kallasvuo irányítása alatt nyitották meg a Nokia Music Store-t, ahonnan kedvenc zeneszámaikat tölthetik le a Nokia-tulajdonosok, a vállalat internetes szolgáltatásait kínáló Ovit, elérhetővé tették a telefonokról a gps műholdas helymeghatározó rendszert és információs szolgáltatásokat indítottak a világ szegény országaiban élő, olcsó Nokia-készülékeket használó farmereknek. Mindez azonban láthatóan kevés volt az ügyfelek megtartására, ezért a számos számítástechnikai cég élén megfordult Elop feladata az lesz, hogy fordulatot hozzon a Nokia irányításában. A Microsoft legnagyobb üzletágát irányító menedzser az első nem finn vezető a vállalatóriás élén.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin