Connect with us

technokrata

Német ügyészségi vizsgálat a Magyar Telekom ügyében

Kütyük

Német ügyészségi vizsgálat a Magyar Telekom ügyében

Átkutatták a Deutsche Telekom székházát.

A bonni ügyészség vizsgálatot folytat a Deutsche Telekom cég ellen a magyarországi leányvállalatnál fölmerült vesztegetési gyanú kapcsán – írta pénteken a Süddeutsche Zeitung. A Deutsche Telekom szóvivője megerősítette az újság értesülését az MTI-nek. E szerint a tőzsdén jegyzett cég bonni székházát néhány nappal ezelőtt átkutatták az ügyészség munkatársai, amire az okot a Magyar Telekom üzleti könyveiben korábban talált szabálytalan kifizetések szolgáltatták. A müncheni újság szerint a nyomozás középpontjában a budapesti cég macedóniai és montenegrói leányvállalatai által kötött tanácsadói szerződések állnak.

A Deutsche Telekom számára kellemetlenné válhat az ügy – írta a Süddeutsche Zeitung -, hiszen ma még nem lehet tudni, milyen mélyen érintettek német menedzserek is az ügyben. A konszern környezetében azt állítják, hogy a múltban alig volt ellenőrzés a délkelet-európai leányvállalatoknál. Az ottani távközlési vállalatok megvásárlásakor többnyire átvették a régi vezetők legnagyobb részét is, akik jó politikai kapcsolatokkal rendelkeztek. Az indoklás legtöbbször az volt, hogy a helyi menedzserek jobban ismerik a piacot. A Magyar Telekomnál a már évek óta folyó vizsgálatról azt közölték az MTI-vel, hogy nincs új fejlemény, a vállalat az ügyről korábban már mindent bejelentett közleményeiben.

Az üzleti könyveket vizsgáló PricewaterhouseCoopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak, emiatt nem is hagyták jóvá a számokat. A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás. A bonni Telekom-központban összesen hétmillió euróról tudnak. Ez a pénz állítólag politikusok és magas beosztású kormányhivatalnokok megkenését szolgálta. A milliókat a tanácsadó cégek – saját jutalékuk levonása után – adták tovább a célszemélyeknek. A “kenési akció” célja állítólag az volt, hogy előnyös helyzetbe kerüljenek a piac szabályozása során.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu