Connect with us

technokrata

Lenyomta a Linuxot az iPhone

Kütyük

Lenyomta a Linuxot az iPhone

Steve Jobs cégének mobiltelefonjain használt operációs rendszere megelőzte a nyíltforrású OS-eket.

A Netmarketshare webelemző cég nemrég bejelentett adatai szerint elképesztő sikert ért el az Apple IOS platformja – mint ismeretes, ez az operációs rendszer kerül fel a vállalat mobiltelefonjaira, iPad táblagépeire és iPod Touch hordozható zenelejátszó készülékeire. Megelőzte piaci részesedésben a Linus Torvalds által létrehozott (és a nyíltforrású közösség által folyamatosan továbbfejlesztett) Linux operációs rendszert.

Persze a fenti hír csak játék a számokkal, hiszen a két platform szinte semmilyen téren sem versenyzik egymással. A pingvines OS többnyire szervereken fut, illetve céges munkaállomásokon, költséghatékonyságra törekvő irodai gépeken, kisebb részben netbookokon és asztali számítógépeken. Egyetlen tekintetben van lényegi érintkezési pontja a két operációs rendszernek: a Google fejlesztette Android is Linuxra alapul. De még akkor is az Apple IOS vezet, ha az androidos telefonok felhasználói táborát hozzácsapjuk az egyéb linuxos telepítésekhez.

Érdemes viszont megjegyezni, hogy nagyon dinamikusan jön fel az Android: a platformot használó telefonok népszerűsége rohamtempóban növekedik. Ennek könnyen az lehet a vége, hogy az év végéig le fogja nyomni az iPhone-eladásokat. Amint arról mi is írtunk, a gyors ütemű bővülés legfőképpen a Nokia és a Research in Motion által gyártott BlackBerry telefonok népszerűségének köszönhető. Javarészt az utóbbi két vállalat által gyártott készülékek használják a Google operációs rendszerét, de a sikert látva a Motorola és a Sony Ericsson is beépíti saját fejlesztésébe az operációs rendszert – így még nagyobb szeletet hasíthat ki a Google a piaci tortából.

Egyáltalán nem szabad tehát temetni a Linuxot, főleg, hogy nem csak az amerikai keresővállalat révén terjed használata. A beágyazott rendszerekben, mobil készülékekben egyre gyakrabban bukkannak fel különböző disztribúciók, és olyan nagy támogatókat tudhat maga mögött, mint például az Intel. A chipgyártó gigász és a Nokia közös, 3D-s holografikus kijelző fejlesztésére irányuló finnországi projektje a korábbi, Linuxra alapuló Meego együttműködés folytatása.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin