Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoftverkalózok „árnyék-Internetet” építenek?

Kütyük

Szoftverkalózok „árnyék-Internetet” építenek?

Európában elszabadulni készül a pokol. A szerzői jogok védőinek pokla.

Tavaly áprilisban írtunk az európai kalózkodás fellegvárának mondható Kalóz-öböl (The Pirate Bay) ellen indult szerzői jogi pert lezáró döntésről, mely nem a szólásszabadság mellett kiálló csapat javára döntött. Akkor úgy tűnt, hogy hamarosan vége lehet a torrentoldalak egyik legjobbjának, ám pár hónappal később, június elején beszámolhattunk arról az örömteli eseményről, hogy a svéd kalózpárt bejutott az Európai Unió 736 főből álló parlamentjébe. Ezzel a történelmi ténnyel a skandinávok lettek az első, a digitális kalózkodás ügyét zászlajukra tűző politikai csoportosulás, akik hivatalosan is a hatalom közelébe kerültek.

cyberbunker.jpgÁm a Pirate Bay kálváriája nem szűnt meg: több költözködés után végül hollandiai, atomcsapás ellen is védett bunkerükből is menniük kellett. A jogvédők fél Európán keresztül űzték őket, mire a Piratpartiet megunta a boszorkányüldözést, és mentelmi jogait kihasználva maga adott oltalmat a torrentszervereket üzemeltető srácoknak. Ezt maga Rick Falk Vinge, a párt vezetője közölte a nyilvánossággal – a svéd férfi ugyanis úgy vélte, hogy egy keresőmotor és egy weboldal kiszolgálása nem törvénybe ütköző tevékenység.

Május közepe óta lassan több mint két hónap telt el, ez az időszak pedig elegendőnek bizonyult arra, hogy az egymásra talált svédek kitapasztalják az együttműködés lehetőségeit. A mindkét fél előnyére váló közös tevékenység során megszületett egy kalóz Internet-szolgáltatás ötlete, melyet a Piratpartiet PirateISP-nek nevezett el. Az ország déli részén található Lund városában alapított cég anonimitást és zavartalan file-megosztást kínál ügyfeleinek.

A digitális kalózkodás aranykora?
A jogvédők azonban most aztán igazán bajban lehetnek. Évekig próbálták meg visszatuszkolni a palackba a kiszabadult szellemet, pedig a Napster, a Kazaa, a Suprnova és más file-megosztó szolgáltatásokkal szemben elért sikereik ellenére megtanulhatták volna, hogy nem győzhetik le az ezerkarú polipot. És ahelyett, hogy megállapodtak volna a kalózokkal, új üzleti modellt hozva a piacra, e tekintetben a fülük botját sem mozdították. Pedig napjainkban elszabadulni készül a pokol: a PirateISP 1 Gb/s-os üvegszálas hozzáférést kínál a fent említett svéd városban, nagyjából 15 ezer forintnak megfelelő összegért. SZINKRON adatátviteli paraméter mellett, azaz a le- és a feltöltés egyaránt maximum 1 Gbps-ra képes, amin már igazán nem okozhat gondot a file-csere: még a Blu-ray filmek is néhány perc alatt átérnek.

A kalózpárt ráadásul nem is nagyon akar keresni a szolgáltatással, hiszen a hirtelen riválisukká vált Telia ISP 1 Gbps le- és 100 Mbps feltöltési sebességet kínáló csomagja a PirateISP árának közel duplájába kerül. Utóbbi a felsőoktatásban tanuló diákokban „gazdag” egyetemi város potenciális előfizetőinek 5 százalékát akarja megszerezni magának, majd ezt követően terjeszkedésbe kezd Svédország többi városában is.

Ha pedig a folyamat kezdete sikeres lesz, mostani ésszel úgy tűnik, megállíthatatlanná válik az európai kalózkodás, sőt, mi több, minden korábban képzeltnél nagyobb lendületet kap az új évtized elején. Izgalmas éveknek nézünk elébe 🙂

µTorrent letöltése



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés