Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nélkülözhetetlenné váltak az online megoldások

Kütyük

Nélkülözhetetlenné váltak az online megoldások

Jegyvásárlás a foci vb-re vagy a Forma-1-re, vízumügyintézés, bírságfizetés, adóbevallás vagy házasságkötés – a legkülönbözőbb területek vannak, ahol az elektronikus ügyintézés már elvárás, egyszersmind felhasználói és szolgáltatói szempontból is jól felfogott érdek.

Az online megoldások terjedését és a szolgáltatások körének bővülését igencsak segíti, hogy növekszik a bizalom a neten keresztüli bankkártyás fizetés iránt, és hogy egyre ismertebbé válnak a hagyományos online bankkártyás fizetésnél biztonságosabb megoldások. Egy év alatt 40 százalékkal ugrott meg például a netkártyák (adott netes vásárlásra felhasználható virtuális kártya) használata – a tavalyi év végén már közel 280 ezer ilyen jellegű eszköz volt a hazai piacon. Egyre népszerűbbek az olyan, a tényleges számlához való hozzáférést szintén meggátoló virtuális pénztárcák is, mint az Abaqoos, vagy a PayPal fizetési rendszer. A magyar lakosságnak már ma is 36 százaléka tájékozódik vásárlás előtt az interneten, és ez az arány várhatóan a továbbiakban még jelentősen bővülni fog.
 

A hazai gazdasági szektor szereplői számára az internetes jelenlét lassan elkerülhetetlenné válik, mivel a fogyasztói igény ezt diktálja. A Nemzeti Hírközlési Hatóság első negyedéves jelentése szerint a magyar háztartások több mint fele rendelkezik szélessávú hozzáféréssel; a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma 2010 tavaszára megközelítette a kétmilliót. Minden intézmény jól felfogott érdeke tehát, hogy elektronikusan is elérhetővé tegye termékét vagy szolgáltatását az egyre népesebb internetes közösség számára.

Szolgáltatások a mindennapokban

A bankok és a légitársaságok mellett a biztosítók, utazási irodák, könyvtárak, hivatalok, orvosi rendelők és közszolgáltatók is létrehozták kényelmes megoldást kínáló elektronikus rendszereiket – sorolja a hasznosabb internetes ügyintézési lehetőségeket összegyűjtő digibiz.hu internetes portál. Az egyre bővülő elektronikus ügyintézési szolgáltatások mellett a legnépszerűbb internetes megoldások az étkezéshez és az utazáshoz köthetők; ezeket a szolgáltatók már jó ideje több platformon is folyamatosan fejlesztik. Otthonról is megszervezhető például egy komplett nyaralás: a repülőjegy- és szállásfoglaláson, a konkrét időpontra szóló múzeumbelépők megvásárlásán át a külföldi autóbérlésen keresztül (reptérre szállítással, fizetéssel együtt), az utazásbiztosítás megkötéséig minden intézhető online. Könnyűszerrel lehet már jegyet rendelni a külföldi és hazai koncertekre és opera-előadásokra, de akár a közelgő foci-vb-re, a Forma 1-es futamokra és a MotoGP-re is.

Hivatalos e-ügyek

És ha már a sebességnél tartunk: a netes megoldások terén az ORFK is kitett magáért, tavasz óta ugyanis elérhető közigazgatási bírságokkal foglalkozó elektronizált rendszere; ezen keresztül lehet tájékozódni a közigazgatási eljárás adatairól és az ügyintézés állásáról, megtekinthetők az eljárás alapjául szolgáló fényképes bizonyítékok. Az adóhatóság is egyre több online benyújtott dokumentumot dolgoz fel: az idei bevallási időszakban már a magánszemélyek fele az internetes nyomtatványkitöltő program segítségével állította össze bevallását, és nagyjából 25 százalékra tehető azok aránya, akik elektronikus úton küldték el a nyomtatványt. Választási szakértők szerint 2014-ben már a parlamenti választásokon is lehet majd elektronikusan szavazni, és például Szombathelyen már működik egy olyan e-rendszer is, amely a házasulandók kényelmét szolgálva lehetővé teszi, hogy a neten keresztül foglaljanak időpontot az anyakönyvvezetőnél. Ha pedig névváltásra kerül sor, rögtön a foglalás után online megterveztethető, legyártatható, fizethető és kipostáztatható a friss névjegykártya is… Az online ügyintézés az élet kevésbé örömteli eseményeit is megkönnyíti: fejlesztés alatt áll például a debreceni temető internetes felülete is, ahol többek között sírgondozást, online szertartást és előre szerkesztett, ingyenes gyászjelentést rendelhet a felhasználó.

Bár ez utóbbit azért még szoknunk kell, kezd nyilvánvalóvá válni, hogy szolgáltató online megoldások nélkül ma már aligha létezhet, hiszen a felhasználók egyre aktívabbak a világhálón. (Az online megoldásokról a digibiz.hu oldalon további információk találhatók.)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés