Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét megszorongatták a zeneletöltőket

Kütyük

Ismét megszorongatták a zeneletöltőket

Újabb file-csere szolgáltatás lehetetlenülhet el, egy kedvezőtlen bírói döntés nyomán.

Kimba Wood new yorki kerületi bírónő kedden hozott ítélete komoly hatással lehet az Egyesült Államokban uralkodó file-csere gyakorlatra. Wood ugyanis döntött a zeneipar Lime Group ellen indított keresetében, méghozzá a jogtulajdonosok javára. A közismert LimeWire szoftvert üzemeltető vállalatot felelőssé tette az alkalmazás révén elkövetett jogsértésekért, és Mark Gordon alapítót bűnösnek találta szerzői jogok megsértésében.

„A bizonyítékok szerint a LimeWire optimalizált képességei digitális felvételek letöltésére bátorítják a felhasználókat, olyan tartalmakra, melyek java jogvédettséget élvez. A LimeWire hozzásegítette felhasználóit a szerzői jogok megsértéséhez.” – írta Wood 59 oldalas ítéletében.

Népszerűség
Azért, hogy lássuk, mekkora felhasználói adatbázist mozgat meg, nézzünk néhány számot a szoftver népszerűségéről. Az NPD Group felmérése szerint a peer to peer hálózatokról zenét letöltők 58 százaléka tavaly a LimeWire felhasználói közül került ki. Egyedül a Download.com-ról több mint 200 milliószor töltötték le a klienst, csak a múlt héten közel 340 ezer alkalommal.

A legnagyobb hanglemezkiadókat tömörítő RIAA következő lépése minden bizonnyal a LimeWare szolgáltatásának betiltatása lesz, a kedvező bírói döntés birtokában. A Lime Group természetesen kifejezte ellenérzését az ítélet kapcsán, és a következő hónap elején megbeszélésre készül Wood bírónővel. Ennek sikerességéért nem csak a LimeWare üzemeltetője szoríthat, hanem tulajdonképpen minden, hasonló szolgáltatást végző vállalat. Wood döntése ugyanis precedensértékű ítélet lehet, ami az új technikákat próbálgató tartalomterjesztő vállalkozások számára riasztóan hathat.

A meccs egyébként nem ma kezdődött: az RIAA először 2006 augusztusán perelte be a Lime Groupot. Egy hónappal ezután az utóbbi ellenpert indított, azt állítva, hogy a hanglemezkiadók tisztességtelen üzleti magatartást tanúsítva megfélemlítik a LimeWire felhasználóit.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés