Connect with us

technokrata

Kütyük

Office 2010

A Microsoft bemutatta irodai alkalmazáscsomagjának legfrissebb változatát.

Tegnap hivatalosan is elérhetővé tette vállalati ügyfelei számára a redmondi gigász a szoftvercsomag (illetve a SharePoint) 2010-es kiadását. Habár olyan drasztikus kezelői felület változásra most nem kell számítani, mint ami a 2007-es verzióval megjelent, a háttérben azért komoly fejlesztéseket kapott a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint.

A bemutató talán legfontosabb momentuma az ingyenes, Office Web névre keresztelt webes alkalmazások debütálása volt, mellyel a Microsoft nem is burkoltan a Google-nek kíván konkurenciát támasztani. Az Office Web révén a diákok, otthoni és vállalati felhasználók egyaránt ingyenes lehetőséget kapnak kezükbe, bárhol hozzáférhetnek dokumentumaikhoz, ahol elérhető Internet-csatlakozás. Ez a szolgáltatás azonban csak a nyár elején, június 15-én válik elérhetővé.

Riválisától eltérő üzleti modellel dolgozik Redmond: a webes alkalmazások csak az Office 2010-et hirdetik, targetált reklámokat nem jelenítenek meg (szemben a Google törekvéseivel). A Microsoft célja (jelenleg) nem az, hogy pénzt keressen a reklám-támogatta szolgáltatásokon, hanem, hogy ízelítőt nyújtson az érdeklődők számára a teljes programok képességeiről, ezáltal növelve a vásárlói kedvet. Ennek megfelelően a webes alkalmazások nem is tudnak mindent, amire az asztali szoftverek képesek: például a PowerPoint csak desktop környezetben képes videoszerkesztésre, Weben nem. Az Office Webről bővebben itt.

Hangsúlyt fektetett a mobiltelefont használók igényeire is az amerikai szoftveróriás. A Windows Mobile operációs rendszereket futtató kommunikációs eszközök képessé válnak az újabb kiadások használatára – a 6.5-ös OS-re írt Office verzió már most letölthető, a Windows Phone 7 változat pontos megjelenése egyelőre még nem ismert (de ígéretek szerint az idén hozzáférhetővé válik). Emellett a Nokia-tulajdonosokra is számítanak a Microsoftnál, akik szintén képesek lesznek speciális mobilalkalmazások letöltésére, amivel hozzáférést kapnak az Office Web 2010-hez. Ezt a Nokia és a Microsoft tavaly kötött megállapodása teszi lehetővé. Azok pedig, akik sem Windows Mobile, sem Symbian telefonnal nem rendelkeznek, mobilböngészőn keresztül érhetik el az új irodai alkalmazáscsomag webes elemeit.

Az Office 2010 hamarosan hazánkban is bemutatkozik: a Microsoft május 20-án tart bemutatót, melyről részletesebben be fogunk számolni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu