Connect with us

technokrata

Agonizál az Internet Explorer

Kütyük

Agonizál az Internet Explorer

60 százalék alá esett a böngésző részesedése.

Az elmúlt két-három évben gyakorlatilag megállás nélkül vesztett népszerűségéből a redmondi szoftveróriás böngészője. A trend tovább folytatódik, ezúttal azonban egy igen komoly mérföldkövet hagy maga után a szoftver. Az Internet Explorer 4 1999-ben nyomta le a Netscape-et végérvényesen, és tett szert 60 százaléknál nagyobb piaci részesedésre – most az IE ismét elérte ezt a számot, ám ezúttal ellenkező irányban.

A Net Applications elemzése szerint a Microsoft browserét az internetezők által generált webes forgalom 59,95 százalékában észlelték. 30 hónappal ezelőtt még 80 százalékos részesedést mutatott fel a böngésző, azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán. Előretörtek az alternatívok, elsősorban a Firefox. Emellett a Google Chrome a semmiből immár 6,7 százalékra jött fel, miközben az Apple-féle Safari is tudott valamicskét javítani eredményén (4,72 százalék). A norvégok Operája 2,3 százalékkal érdemel még említést.

Arról mindazonáltal nincsen szó, hogy az IE hamarosan eltűnik a süllyesztőben. Ezzel a tempóval további hét évet venne igénybe, hogy jelentéktelenné zsugorodjon a részesedése, de ezt minden bizonnyal nem fogja hagyni a Microsoft. Igaz, az olyan kényszerlépések, mint az európai internetezőknek kínált böngészőválasztás, nem segíti a lassú, webes szabványokkal is hadilábon álló, sok erőforrást zabáló szoftver új erőre kapását.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin