Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft: Magyarországon erősen megnövekszik a felhőzet

Kütyük

Microsoft: Magyarországon erősen megnövekszik a felhőzet

Vihar azonban nem várható.

A felhő-számítástechnika, azaz a cloud computing lényege, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem az ő számítógépükön vagy szerverükön, hanem távoli kiszolgálókon, egy mega-hoszter – jelen esetben a Microsoft – adatközpontjaiban találhatók. Előnyei közé tartozik az alacsony beruházási igény, az egyszerűbb IT-infrastruktúra és a rugalmas skálázhatóság. Ennek köszönhetően a rendszeresen vagy alkalmilag jelentkező csúcsidőszakokban rugalmasan növelhető a rendszer összteljesítménye – így például egy webáruháznak nem kell egész infrastruktúráját túlméreteznie a karácsonyi szezon kedvéért, amikor a látogatottság a legmagasabb.

Földrajzilag elosztott rendszerről beszélünk, így a felhőben levő adatok bárhonnan optimálisan elérhetők. Emellett egyszerű karbantartani is: a szerverekkel (és a rajtuk futó szoftverek frissítésével) nem kell többet vesződniük az ügyfeleknek –a gépek már a felhőben vannak, így a karbantartás is a Microsoft feladata. A szolgáltatás anyagi ellentételezéssel garantált rendelkezésre állása legalább 99,9%-os, mindezt kiszámítható és alacsony teljes élettartamra vetített költség mellett.

A Microsoft felhő-platformja, a Windows Azure április 9-től kereskedelmi forgalomban is elérhető Magyarországon. Itthon az elsők között mutatja be a platformra épülő megoldásait az Alexandra Kiadó és Könyváruház, a Cason Mérnöki Zrt., a Complex Kiadó valamint a www.vendegvaro.hu–t kiadó Well-PRess Kiadó.

A Microsoft hosztolt kommunikációs és csoportmunkát támogató megoldása, a Business Productivity Online Suite (BPOS) április közepétől kereskedelmi forgalomban is elérhető Magyarországon. Az egy hónapig ingyenesen kipróbálható csomag havidíja később felhasználónként 8,52 EUR, azaz hozzávetőleg 2260 forint lesz. Ezért az összegért cserébe az alábbi alkalmazások szolgáltatásai válnak hozzáférhetővé:
– Microsoft Exchange Online: az Exchange Server funkcióit nyújtja a felhasználók számára –bárhonnan elérhető levelezés, közös naptárak, feladatlisták, levelezés Outlookban, mobiltelefonról, vagy az Outlook WebAccess segítségével
– Microsoft SharePoint Online: dokumentumtárak, listák és rugalmas csoportmunka az internet segítségével. Biztosíthatja, hogy egy központi helyen minden résztvevő a legfrissebb, aktuális adatokat és dokumentumokat találhassa meg.
– Microsoft Office Communications Online: azonnali üzenetküldés, jelenlét-érzékelés és tartalommegosztás.
– Microsoft Office Live Meeting: online konferenciák és megbeszélések weben keresztül. Segítségével a résztvevők dokumentumokat, prezentációs fájlokat oszthatnak meg egymással.

A szolgáltatások egyrészt a védett internetprotokollokon – pl. HTTP over SSL – keresztül érhetők el, másrészt a hibatűrő, redundáns hálózati architektúra révén egy esetleg időlegesen elérhetetlenné váló adatközpont helyét azonnal átveszi egy másik. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a Microsoft Online Services a szerződésben 99,9%-os rendelkezésre állást is garantál.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés