Connect with us

technokrata

Közösségi hálózatok és számítógépes játékok a jövő iskolájában

Kütyük

Közösségi hálózatok és számítógépes játékok a jövő iskolájában

Magyar módszer: a „Tanya” című projekt bevonja a szülőket, miközben a gyerekek természetes kíváncsiságára alapoz.

Az elmúlt héten 41 országból több mint 250 tanár, oktatáspolitikai döntéshozó és iskolaigazgató gyűlt össze a berlini Innovatív Tanárok Fórumán. A Microsoft kezdeményezésére létrejött eseményen nemcsak véleménycserére nyílt lehetőség, hanem azt is bemutatták, hogyan használhatók a jövő technológiai vívmányai az oktatásban.

Számos projekt foglalkozott a közösségi hálózatok, és a számítógépes játékok iskolai órák keretében történő értelmes felhasználhatóságával. Előbbire jó példa egy francia tanárnő projektje, amelyben a Microsoft ingyenes játékszerkesztője, a Kodu segítségével hozott létre új világokat, amelyek tapasztalatait a földrajzórán hasznosíthattak a gyerekek. Egy horvát pályázó is igen érdekes kísérletet valósított meg: tanulóinak multimédiás képeslapokat, egyfajta virtuális útikönyvet kellett létrehozniuk, amiket aztán az interneten megosztottak indiai, ausztráliai, amerikai, török, portugál és angol diáktársaikkal, hogy azok a saját környezetükről készített hasonló alkotásokkal viszonozzák ezeket.

A fórumon meghívottként vehettek részt azok a hazai tanárok, akik a tavaly október végén Egerben megtartott hasonló rendezvényen bemutatott projektjeik elismeréseként a szakmai zsűri, vagy a közönség díjait nyerték el. Közülük Bereczki Enikő, a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola tanára különleges sajtófotó projektjével bejutott kategóriájának legjobbjai közé, így az európai forduló után ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi, dél-afrikai Innovatív Tanárok Fórumán.

Bereczki Enikő

Bereczki Enikőé mellett a „magyar módszerek” közül nagy érdeklődés övezte Wágner Éva „Tanya” című projektjét, a szülők bevonásával zajló, a gyermekek természetes kíváncsiságára alapozó informatikai eszközökkel támogatott óráit, valamint Klacsákné Tóth Ágota „Bermuda háromszög” rejtélyét is sokan próbálták megoldani.

A magyar csapat benyomásait Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási programvezetője így foglalta össze: „34 országból összesen 76 ötlet került porondra – a legtöbb projektet felvonultató országok között volt Magyarország is. Az „Életrevaló fiataloknak” és „A 21. század iskolája” című könyvekkel kapcsolatban számos megkeresés érkezett, mivel sokan tudták, hogy a magyar tartalom-fejlesztések közül már több anyagunkat lefordították angol nyelvre – ugyanígy sokan emlékeztek arra is, hogy Bill Gates egy európai kormányzati fórumon példaértékűnek nevezte a magyarországi oktatásban alkalmazott kreatív ötleteket és megoldásokat.”

A következő európai Fórumot 2011 márciusában, Moszkvában rendezik, a hazai előválogatót idén októberben szervezi a Modern Iskola Magazin és a Microsoft Magyarország.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés