Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közösségi hálózatok és számítógépes játékok a jövő iskolájában

Kütyük

Közösségi hálózatok és számítógépes játékok a jövő iskolájában

Magyar módszer: a „Tanya” című projekt bevonja a szülőket, miközben a gyerekek természetes kíváncsiságára alapoz.

Az elmúlt héten 41 országból több mint 250 tanár, oktatáspolitikai döntéshozó és iskolaigazgató gyűlt össze a berlini Innovatív Tanárok Fórumán. A Microsoft kezdeményezésére létrejött eseményen nemcsak véleménycserére nyílt lehetőség, hanem azt is bemutatták, hogyan használhatók a jövő technológiai vívmányai az oktatásban.

Számos projekt foglalkozott a közösségi hálózatok, és a számítógépes játékok iskolai órák keretében történő értelmes felhasználhatóságával. Előbbire jó példa egy francia tanárnő projektje, amelyben a Microsoft ingyenes játékszerkesztője, a Kodu segítségével hozott létre új világokat, amelyek tapasztalatait a földrajzórán hasznosíthattak a gyerekek. Egy horvát pályázó is igen érdekes kísérletet valósított meg: tanulóinak multimédiás képeslapokat, egyfajta virtuális útikönyvet kellett létrehozniuk, amiket aztán az interneten megosztottak indiai, ausztráliai, amerikai, török, portugál és angol diáktársaikkal, hogy azok a saját környezetükről készített hasonló alkotásokkal viszonozzák ezeket.

A fórumon meghívottként vehettek részt azok a hazai tanárok, akik a tavaly október végén Egerben megtartott hasonló rendezvényen bemutatott projektjeik elismeréseként a szakmai zsűri, vagy a közönség díjait nyerték el. Közülük Bereczki Enikő, a II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola tanára különleges sajtófotó projektjével bejutott kategóriájának legjobbjai közé, így az európai forduló után ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi, dél-afrikai Innovatív Tanárok Fórumán.

Bereczki Enikő

Bereczki Enikőé mellett a „magyar módszerek” közül nagy érdeklődés övezte Wágner Éva „Tanya” című projektjét, a szülők bevonásával zajló, a gyermekek természetes kíváncsiságára alapozó informatikai eszközökkel támogatott óráit, valamint Klacsákné Tóth Ágota „Bermuda háromszög” rejtélyét is sokan próbálták megoldani.

A magyar csapat benyomásait Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási programvezetője így foglalta össze: „34 országból összesen 76 ötlet került porondra – a legtöbb projektet felvonultató országok között volt Magyarország is. Az „Életrevaló fiataloknak” és „A 21. század iskolája” című könyvekkel kapcsolatban számos megkeresés érkezett, mivel sokan tudták, hogy a magyar tartalom-fejlesztések közül már több anyagunkat lefordították angol nyelvre – ugyanígy sokan emlékeztek arra is, hogy Bill Gates egy európai kormányzati fórumon példaértékűnek nevezte a magyarországi oktatásban alkalmazott kreatív ötleteket és megoldásokat.”

A következő európai Fórumot 2011 márciusában, Moszkvában rendezik, a hazai előválogatót idén októberben szervezi a Modern Iskola Magazin és a Microsoft Magyarország.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés