Connect with us

Hirdetés

technokrata

Firefox 3.5 – a hónap végén

Kütyük

Firefox 3.5 – a hónap végén

Hamarosan itt a még gyorsabb, még többet tudó Tűzróka.

Mike Beltzner, a Mozilla Firefox fejlesztéséért felelős igazgatója tegnap jelentette be, hogy a Shiretoko kódnevű böngészőváltozat hamarosan véglegessé válik. Eddig a bétaverziókkal kellett beérnie annak, aki kíváncsi volt arra, mire képes a szoftver; illetve a napokban elérhető lesz az RC kiadás is.

De mit is tud a Firefox 3.5? Nos, a Mozilla szerint nagyjából 5000 (igen, ötezer) új funkció jelenik meg a programban. Többek között beépített videolejátszó, helyi tároló (amivel a webalkalmazások jelentős része hálózati kapcsolat nélkül is működőképes marad), pornómód (azaz a böngészés nyomait automatikusan eltüntető üzemmód), geolokáció (vagyis a weblapok „tudhatják”, hogy fizikailag merre található az internetező a Földön) gazdagítja az alkalmazást. No és persze gyorsabb lesz – a fejlesztők ígérete szerint mind az oldalbetöltés, mind a webes Javascript alkalmazások futtatása fürgébbé válik.

Telepítésével lehetőséget kapunk a böngészőalapú alkalmazások háttérben való futtatására, könnyebb témaváltoztatásokra és fontletöltésekre nyílik mód. Jobbá válik a CSS-en és SVG-n keresztüli beépített grafikus technológia, és integrált támogatást kap a JSON. A JavaScript Object Notation technológia révén hatékonyabbá válik a böngésző és a szerver közötti kommunikáció.

A Firefox részesedése 2009 májusában (Net Applications adatok)

És habár még el sem készült a 3.5-ös Firefox végleges változata, a Mozilla már dolgozik az utódon is. A Namoroka kódnevű program rendelkezni fog az Electrolysis névre keresztelt processz-izolációs technológiával. Ennek lényege, hogy a böngésző által futtatott processzeket elkülöníti egymástól, minek köszönhetően csökken a teljes szoftvert magával rántó összeomlások száma. Ezt az eljárást először az Adobe Systems fejlesztette Flash-nél vetik be, így egy Flash-es alkalmazás lefagyása többé nem okozza majd az egész böngésző lehalását, ígérik a fejlesztők.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés