Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy csapás a Bittorrentre

Kütyük

Nagy csapás a Bittorrentre

Ítélet született a The Pirate Bay ellen folytatott bírósági eljárásban – és nem a peer to peer világ javára döntöttek.

A mai napon született elsőfokú döntés abban a peres eljárásban, amely még február közepén kezdődött a The Pirate Bay bittorrent szervert üzemeltető négy, huszonéves srác ellen. Amint arról mi is hírt adtunk, a svéd fiatalok szempontjából jó startot vett az ügy, mert rögtön, az első tárgyalási napot követően megfelezték az ellenük felhozott vádak számát (bővebben itt).

Peter Sunde, Fredrik Neij, és Gottfrid Svartholm Warg, a TPB három ikonikus alakja

Ennek ellenére nem lett jó vége a pernek – a svéd bíróság fejenként egy év szabadságvesztésre és 3,6 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte a srácokat, melyet a jogtulajdonosoknak kell kifizetniük, adott hírt a történtekről a svéd média. A kedvezményezett cégek között olyan nevek találhatók, mint: a Warner Bros. Entertainment, az MGM Pictures, a Columbia Pictures Industries, a Twentieth Century Fox Film, a Sony BMG, a Universal, az EMI, a Blizzard Entertainment, a Sierra Entertainment, és az Activision. Az ügy nevetségességét jelzi egyébként, hogy az ítélet 33, jogvédett állomány thepiratebay.org site-on való állítólag illegális megosztása miatt hozhatott sikert a jogtulajdonosoknak.

Warg és Naij alapították a The Pirate Bay-t. Sunde programozóként és szóvivőként segítette a csapatot, Lundström pedig technikai támogatást nyújtott a site-nak. Ha börtönbe kell vonulniuk a fiataloknak, akkor megáll a Kalóz-öböl? – merülhet fel a kérdés az olvasóban, Hiszen a fenti négy ember testesítette meg a legnépszerűbb bittorrent szolgáltatást az internetezők körében. Nos, a válasz nem, legalábbis Warg korábbi nyilatkozata szerint, aki egyszer már kifejezte értetlenségét a jogvédők támadása kapcsán: „Miért csinálják ezt? Már korábban kudarcot vallottak a site leállításával kapcsolatban. Ezúttal sem járnak másképpen. [A site] saját életet él, nélkülünk is [működőképes].” A 22 milliós felhasználói táborral bíró gyűjtőhely másik alapítója, Peter Sunde pedig nyíltan kimondta, mennyire tartja életképesnek az egész hercehurcát: „Nem számít, hogy sok milliót, netán egymilliárdot követelnek [rajtunk]. Nem vagyunk gazdagok, nincs pénzünk miből kifizetni [egy esetleges büntetést]. Nem kapnak egy centet sem.”

Már csak azért sem áll meg itt az ügy, mert a négy svéd fiatal fellebbezett az ítélet ellen – addig pedig évek telhetnek el, amíg végül eljutnak a Svéd Legfelsőbb Bíróságig.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés