Connect with us

Hirdetés

technokrata

Államilag blokkolt file-csere, Skype, filmnézés…

Kütyük

Államilag blokkolt file-csere, Skype, filmnézés…

Nem csak a gyermekpornográfiát és a terroristákat zárná ki az országból az ausztrál kormányzat.

Korábban bejelentett tervéhez képest – mely szerint a pedofil és a terroristákat segítő tartalmakat államilag szűrnék ki az ausztrálok elől – annyi változás állt be az ötödik kontinensen, hogy immár a peer to peer és ebből kiemelten a bittorrent forgalmat is blokkolni tervezik. Stephen Conroy miniszter nyilatkozata nemrég jelent meg az ausztrál kormányzat egyik hivatalos blogjában. A bejegyzés értelmében a P2P és a bittorrent file-csere protokoll szűrésének tesztelése hamarosan megkezdődik. „A peer to peer és bittorrent forgalom szűrésének technológiája létezik, és alkalmazni is fogjuk abban az éles környezetben zajló vizsgálatban, melynek során ennek hatásosságát teszteljük.” – írta Conroy.

Nem nézi mindezt tétlenül az ausztrál közösség. A blokkolás eredeti formája is kicsapta már a biztosítékot a demokrácia egyik fellegvárának tekinthető országban: az ausztráloknál működő Digital Economy Future Directions website-on rengetegen kritizálták a miniszter szűrési tervét. És nem csak a virtuális térben kísérte tiltakozás a tervezett cenzúra ötletének bejelentését; az emberek sok ausztrál városban mentek ki az utcára; sokan pedig petíciókat nyújtottak be, kifejezvén ellenérzésüket. Ez eleddig azonban nem hozott eredményt, erre bizonyíték Conroy P2P-t is érintő szűrési terve.

Mi történhet, ha bevezetik a blokkolást? Nos, ez két jelenség megerősödését hozza magával. Egyrészt a virtuális magánhálózatok (VPN) népszerűsége robbanásszerűen fog növekedni, másrészt pedig széles körben – és gyorsan – el fog terjedni az olyan titkosított protokollok használata, mint a Secure Shell (SSH). Ha a kormányzat ez utóbbit is blokkolja, akkor számos kereskedelmi webhely és online vállalkozás válik működésképtelenné. Arra pedig nincsen lehetőség, hogy ezeknek az adatforgalmaknak csak egy részét szűrjék: a titkosított protokollokon belül védetten, külső szemlélő számára csak nagy számítási kapacitással és relatíve hosszú idő alatt feltörhetően utaznak az adatok.

De jelenleg még nem tartunk itt. A kormányzati tesztelés elméletileg a héten kezdődött meg, de hétfőn a nagyobb Internet-szolgáltatók nem kaptak arra vonatkozó utasítást, mit is kellene tenniük a vizsgálat lefolytatása érdekében.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés