Connect with us

Hirdetés

technokrata

A lényegesebb magyar hírek egy helyen

Kütyük

A lényegesebb magyar hírek egy helyen

Google News-ból Google Hírek – mától anyanyelvünkön is elérhető a hírgyűjtő szolgáltatás. Plusz: Picasa, szintén magyarul.

A Google Hírek egy negyvenhárom földrajzi régióban, huszonnégy eltérő nyelven elérhető komplex szolgáltatás, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy könnyedén hozzáférhessenek a különböző hírportálok által a világ bármely részén történő eseményekről írott cikkekhez, beszámolókhoz. A Hírek oldalán főcímek és a cikkek rövid összefoglalói találhatók, valamint egy szám, amely azt mutatja meg, hogy az adott hírt hány forrás közölte le valamilyen formában. A címekre kattintók az eredeti cikkekhez, míg az alaposabb ismereteket szerezni kívánók a számra klikkelve az összes, abban a témában írott anyaghoz juthatnak el. Így a felhasználók ahelyett, hogy csak egy internetes lap egyetlen írását olvasnák el, az adott eseményt számos nézőpontból ismerhetik meg és további információkat is kereshetnek róla.

A Google Hírek a keresőhöz hasonló elven működik: a Google robotjai által automatikusan figyelt, azaz indexelt hírportálok tartalma különleges algoritmusok közreműködésével kerül fel az oldalra. A felhasználók ezek között kereshetnek és böngészhetnek. Egy-egy sztori főcíméről, azaz vezető cikkéről – a keresési találatok sorrendjéhez hasonló módon – szintén számítógépes algoritmusok, nem pedig emberi szerkesztők döntenek.

Google News történelem
A Google Hírek angol verziójának, a News-nak az ötlete 2001-ben született meg egy a Google-nál dolgozó fejlesztőmérnök fejében. Ő és csapata 2002 áprilisában indította el a szolgáltatást kísérleti jelleggel, húsz százalékos projektje keretében. Ismeretes, hogy a Google mérnökei munkaidejük húsz százalékát valamely általuk választott projektre fordíthatják. A News mellett így jött létre többek között az Orkut közösségépítő oldal és az AdSense for Content hirdetési megoldás is.

Picasa
A szintén Google tulajdonban levő program legfrissebb verziója is elérhetővé vált magyarul az utóbbi napokban. A képek rendszerezésére és kisebb mértékben történő módosítására szolgáló programnak, a Picasának a legtöbb szolgáltatást nyújtó utolsó kiadása mindezidáig kizárólag angolul volt letölthető, mától azonban az idegen nyelven nem beszélő hazai felhasználók is használhatják. A 3-as verzió legfontosabb újdonságai közé tartozik többek között a retusálási opciók megjelenése, a Picasa Webalbumokkal történő automatikus szinkronizáció lehetősége, a videók szerkesztése, a képernyőmentések készítése, a vízjelezés vagy az automatikus vörösszem-korrekció is.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés