Connect with us

Hirdetés

technokrata

File-csere: 25 millióan egy helyen

Kütyük

File-csere: 25 millióan egy helyen

Bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe.

Az ezredforduló körül működő file-csere szoftvereket, hálózatokat azért voltak képesek eltaposni a jogvédők, mert centralizált módon, index szervereket fenntartva üzemeltek. Erre jött válaszul a P2P technika, melynek egyik legismertebb képviselője a Bittorrent protokoll. Az egyes file-okat apró darabkákra törve és a felhasználóknál tárolva, illetve innen szétosztva működő fejlesztésnek köszönhetően a fel/letöltőket koordináló website-ok nagy része semmilyen illegális tartalommal nem rendelkezik – vagyis jogilag megfoghatatlan státuszt élveznek.

Ez a „védelem” (illetve a liberális svéd törvények) tették lehetővé, hogy az évtized legnagyobb bittorrent oldalának számító The Pirate Bay rajongói tábora minden korábbinál nagyobbra nőjön. Alig két hónappal ezelőtt sikerült elérni a 15 millió megosztót (angol szakszóval peert), ami a Napster fénykorát is sokszorosan felülmúló teljesítménynek mondható. Mára azonban majdhogynem dupláztak a Kalóz-öbölben: az északi üzemeltető arról számolt be, hogy elérték az új rekordnak számító 25 milliós felhasználószámot.

Mennyi ez a 25 millió peer? Magyarország lakosságának két és félszerese, az Európai Unió lakosságának 5 százaléka. Ha a 18,5 milliós Skandináviából mindenki csatlakozna, akkor sem érhetnék el ezt a számot. Röviden: sok. Érdekes, de a fenti szám ismeretében nem meglepő tehát, hogy a website alapítói nemrég azzal a kéréssel fordultak a Guinness Rekordok Könyvének szerkesztőihez, hogy jegyezzék be a TPB-t, mint a világ legnagyobb torrent trackerét.

A Kalóz-öböl társalapítója, Peter Sunde megragadta a lehetőséget, hogy ismét a médiaérdeklődés középpontjába került a site, és a tartalomtulajdonosokhoz fordult. Nyílt üzenetében arra bíztatta őket: ahelyett, hogy kalózoknak bélyegzik a file-cserélőket, inkább találják ki, miként lehetne legálisabban terjeszteni a filmeket. „Ne gyűlöljük a jövőt. Légy okos, és térj át a sötét oldalról.” – ferdítette el a Csillagok Háborújának közismert gondolatát Sunde.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés