Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kár érte: 2009-re csúszik az érintőkijelzős Nokia 5800 piaci debütálása

Kütyük

Kár érte: 2009-re csúszik az érintőkijelzős Nokia 5800 piaci debütálása

Legalábbis a világ legtöbb részén.

A Nokia a múlt héten jelentette be az első, széles vásárlóközönségnek szánt érintőkijelzős telefonját: a Nokia 5800 XpressMusic hivatalos bejelentése kapcsán elhangzott, hogy a telefon még ebben a negyedévben meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban. Ez természetesen így is lesz, csak éppen az a kérdés, hogy pontosan hol is lesz kapható a telefon 2008-ban? A válasz sajnos úgy hangzik, hogy mindössze hét országban, melyek a következők: Egyesült Arab Emirátusok, Hongkong, India, Indonézia, Oroszország, Spanyolország és Tajvan.

A Nokia szerint a világ többi részén azért csúszik 2009-re a telefon debütálása, mert a lokalizációs feladatok végrehajtása bizony időbe telik, mely egy érintőkijelzős modell esetében ráadásul az átlagnál is több időt igényel. Várakozások szerint a Nokia 2009-ben mintegy 10 millió darab érintőkijelzős mobilt dob majd piacra, ennek a mennyiségnek azonban csak egy részét teszi majd ki az 5800 XpressMusic, hiszen a gyártó a közeljövőben több új (olcsóbb és drágább) érintőpaneles telefont is be fog jelenteni.

Egyébként több mint valószínű, hogy a fenti hírek ellenére hazánkban már az idén lesz néhány olyan szerencsés vásárló, aki a karácsonyi szezonban 5800 XpressMusic tulajdonossá válhat, hiszen bár a Nokia idén hivatalosan még nem hozza be Magyarországra a telefont, az élelmes GSM kereskedők szürke importban biztosan meg fogják ezt tenni. Tavaly év végén hasonló helyzet alakult ki egyébként a Nokia N82 piaci debütálásakor.

Nokia 5800 XpressMusic
A mozgásszenzoros újdonság 111 milliméter hosszú, 51,7 milliméter széles és 15,5 milliméter vastag, tömege pedig 109 gramm. Az S60 5th Edition operációs rendszerű telefon szinte teljes előlapját a nagy méretű, 3,2 colos képátlójú és 16:9 képarányú TFT kijelző uralja, mely a mellékelt kis cerkával, illetve az ujjainkkal egyaránt kezelhető. Az adatbevitelről egy virtuális QWERTY billentyűzet gondoskodik.

Fontos, hogy az Apple iPhone-tól eltérően a 640×360 pixeles felbontású és 16 millió színárnyalatú LCD nem Multi Touch kompatibilis, arra viszont azért képes, hogy vibrációs visszajelzéssel erősítse meg bennünk a tényt, hogy például lenyomtunk egy virtuális gombot a 16:9 képarányú kijelzőn. A 81 MB-os belső memória microSD memóriakártyákkal (maximum 16 GB) bővíthető, az autofókuszos kamera pedig 3,2 megapixeles felbontású, és sajnos nem xenon, hanem dupla-LED vakus. A Carl Zeiss optikás fényképezőgép egyébként geotagging kompatibilis, videófelvevőként pedig maximum 640×480 pixeles felbontást és 30 fps sebességet képes nyújtani.

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia 5800 XpressMusic-ben GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA és Wi-Fi adatátvitel is található. Ezenkívül GPS-vevőt, Bluetooth 2.0 (A2DP) kontrollert, 3,5 milliméteres audio csatlakozót és TV-kimenetet is tartalmaz a vadonatúj BL-5J akkumulátort kapott készülék. Jó hír, hogy az alapcsomagban többek közt egy 8 GB-os memóriakártya is helyet kap. A fekete, vörös és kék változatban készülő telefon adók és kedvezmények nélküli ajánlott ára 279 euró, vagyis mintegy 68 ezer forint lesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés