Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bezár az Itunes?!

Kütyük

Bezár az Itunes?!

A kiadók pénzéhsége végez a legismertebb zeneletöltő szolgáltatással?

Meg nem erősített hírek szerint az Apple akár arra is képes, hogy bezárja zeneboltját, ha a kiadók még több pénzt akarnak kipréselni az Itunes-ból. Ezzel pedig az elmúlt öt év legnagyobb, ilyen jellegű szolgáltatása tűnne el az Internetről…

Ismeretes, hogy a zeneáruházban 1 dollárba kerül egy dal, amiből nagyjából 70-30 arányban részesednek a jogtulajdonosok és az Apple. Ez utóbbi gyakorlatilag semmit nem keres az üzleten, mivel az ebből befolyó összeget elviszi a rendszer fenntartása (szerverek üzemeltetése, sávszélesség bérlése, support stb.). Steve Jobs vállalata az Itunes népszerűsége által kiváltott őrület révén szedte meg magát: az Ipodok értékesítése miatt éri meg fenntartani a „boltot”.

A héten azonban az Apple számára kedvezőtlen döntést hozhat az amerikai Copyright Royalty Board, melyhez nemrég azzal a kéréssel fordult az USA-beli zeneszerzőket tömörítő National Music Publishers´ Association, hogy tegyen javaslatot a dalok után járó jogdíj (angolul royalty) megemelésére. A szerzői jogok tulajdonosai 9-15 cent közötti emelést szeretnének viszontlátni.

Ezzel kapcsolatban Jobs cége közleményt bocsátott ki nemrég, miszerint: „a jogdíj bármilyen mértékű emelésének a végfelhasználói árakból való kihagyása azt jelentené, hogy lecsökkenne a szolgáltatás fenntartására rendelkezésre álló összeg, ami anyagi veszteséget okozna – ez pedig nem lehet alternatíva.” Ugyan megtehetné azt is a vállalat, hogy ezzel az összeggel megemeli az egy dalra jutó árat, ám az szerinte szinte bizonyosan a fogyasztási szint visszaeséséhez vezetne, ezáltal kevesebb bevételt tudhatnának magukénak a kiadók (és így az Apple is).

Az áruház beszüntetésével való burkolt fenyegetés minden bizonnyal elgondolkodtatja a jogtulajdonosokat, hiszen a csökkenő CD-eladásokat az online értékesítés tudta eddig úgy-ahogy ellentételezni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés