Connect with us

technokrata

Még intelligensebb mobiltelefonok

Kütyük

Még intelligensebb mobiltelefonok

Személyi asszisztens – mobiltelefonba építve.

Az IBM izraeli kutatólaboratóriumában, Haifában olyan szoftver technológiát dolgoztak ki, mely mobiltelefonra rögzített, töredékes adatok alapján segít nevek, arcok, párbeszédek és az ezekhez kapcsolódó információk előhívásában. Bár mobiltelefonunkon sok adatot tárolunk, fotókat, videókat és hangfelvételeket készítünk vele, az adat-darabkákat nem társítjuk, ezért a későbbiekben nem vesszük kellőképp hasznukat. A szoftver asszociációs technikát alkalmazva képes az adatrögzítés kontextusának megértésére és a különféle adatok összekapcsolására majd előhívására. Yaakov Navon a haifai IBM labor vezető fejlesztője szerint ˝Olyan ez, mintha a memóriánk rendelkezne egy személyi asszisztenssel˝.

Az új szoftver a fejlett mobiltechnológiák egyes funkcióit felhasználva (képfeldolgozás, GPS információk, optikai alakfelismerés, beszédfelismerés) megszűri és összekapcsolja az információkat. Például, ha egy konferencián találkozunk valakivel, képet készítünk róla és a névjegykártyájáról is, a szoftver összepárosítja a két információhalmazt az azonos időpont és helyszín alapján. Ha ugyanezzel a személlyel a jövőben találkozót szervezünk, akkor a naptárbejegyzésünk alapján a szoftver figyelmeztet minket, hogy milyen adatok állnak rendelkezésünkre az illetőről.

A technológia olyan helyzetben is segíthet, amikor találkozunk valakivel, de nem emlékszünk arra, honnan ismerjük. Ha beírjuk a nevét a mobiltelefonunkba, a segítségével pillanatok alatt visszakereshetjük hol, mikor találkoztunk vele, és milyen egyéb információk kapcsolódnak ahhoz az eseményhez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin