Connect with us

Hirdetés

technokrata

GPS navigáció: nagyobb biztonság, stressz csökkentés, gyorsabb célba érés

Kütyük

GPS navigáció: nagyobb biztonság, stressz csökkentés, gyorsabb célba érés

A műholdas navigáció pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára.

A TomTom közzétette vezető európai és amerikai kutatóintézetek által végzett kutatási eredményeit, melyek igazolják, hogy a műholdas navigáció pozitív hatással van a vezetés- és a közlekedésbiztonságra. A kutatatás a TomTom megbízásából Németországban, Angliában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban készült.

A tanulmány legfontosabb megállapításai:
-A műholdas navigációs rendszer használata óvatosabb vezetést tesz lehetővé, miközben csökkenti a stresszt.
-A navigációs megoldás használata csökkenti a gépjárművezető igénybevételét és a vezetésre fordított energiát.
-A műholdas navigációs eszköz használata jó hatással van a vezető magatartására, amikor általa ismeretlen területen közlekedik és ismeretlen célpont felé halad.
-A műholdas navigációs rendszerek használata csökkenti a megtett kilométerek számát, amikor a vezető általa ismeretlen területen közlekedik
-A műholdas navigációs megoldás használata csökkenti az utazási időt ismeretlen területen, ismeretlen célpont felé történő vezetéskor.

A résztvevő sofőrök Európa- és Amerika-szerte jelezték, hogy sokkal inkább érzik úgy, hogy kézben tartják, és elővigyázatosabban vezetik gépjárműveiket, amikor navigációs eszközöket alkalmaznak. Néhány adat az országos statisztikákból:
-Németországban a gépjárművezetők 80 százaléka érzi úgy, hogy jobban uralja gépkocsiját, amikor műholdas navigációs rendszerrel közlekedik és a megkérdezettek 66 százaléka érzi úgy, hogy elővigyázatosabb, mint egyébként.
-Spanyolországban a megkérdezettek 81 százaléka vallja, hogy a műholdas navigációs rendszereknek köszönhetően éberségük megmarad, vagy növekszik.

A stressz csökkentésére való törekvés fontos szempontnak bizonyult a gépkocsivezetők számára és egyben az egyik legfőbb oknak, amiért leginkább szeretnek műholdas navigációra támaszkodni. A navigációs rendszerek vezetésbiztonsági szempontból is szinte minden országban a leghatásosabbnak bizonyultak. Néhány adat az országos statisztikákból:
-Angliában a felhasználók háromnegyede (77 százaléka) jelezte, hogy azért használ navigációs eszközöket, mert használatakor nyugodtabban vezet. A megkérdezettek közel háromnegyede (74 százaléka) vallotta, hogy sokkal nyugodtabban vezet navigációs eszközökkel, mint nélkülük.
-A vizsgált országok mindegyikében óriási többséggel jelentették, hogy navigációs rendszerek használatával nyugodtabban érzik magukat a gépjárművezetők. Az Egyesült Államokban a felhasználók 71 százaléka, Olaszországban 68 százaléka jelezte ugyanezt.

Összehasonlítva más hagyományos navigációs módszerekkel, a kutatás azt is kimutatta, hogy a műholdas navigációs készülékek használata csökkenti a gépkocsivezetők igénybevételét. A németországi TUV/DLR és az Egyesült Államokbeli Virginia Tech Transportation Institute mérései szerint egyaránt kimutatkozik, hogy a navigációs rendszerek használatával a résztvevők igénybevétele csökken, amikor általuk ismeretlen területen, ismeretlen célpont felé autóznak. A hagyományos navigációs eszközök használata, mint például a nyomtatott térképek vagy internetes útvonaltervezők, intenzívebb megterhelésnek bizonyult.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a felhasználók többsége szerint a navigációs rendszerek használata megkönnyíti az útra való koncentrálást. Néhány adat az országos statisztikákból:
-A navigációs rendszernek köszönhetően a német felhasználók 74 százaléka találta egyszerűbbnek az útra való koncentrálást.
-Az amerikai felhasználók 59 százaléka találta könnyebbnek az útra való koncentrálást a navigációs rendszernek köszönhetően.

Változások voltak érzékelhetőek a gépjárművezetői magatartásban, ahol a kísérlet során jármű-vezetőoktató is ült a sofőr mellett az eszközzel ellátott gépkocsiban. Navigációs rendszerrel történő vezetéskor jelentősen kevesebb vezetési hibát figyeltek meg. Az Egyesült Államokban vizsgált navigációs rendszer nélküli gépjárműveknél például sokkal több és veszélyesebb vezetési hibát észleltek, mint navigációs rendszerrel felszerelt autóknál.

A kutatás hasonlóan pozitív eredményt mutat a navigációs rendszerek vezetőkre gyakorolt hatásáról. Például:
-A Franciaországban navigációs rendszereket használók 60 százaléka mondja, hogy biztonságosabban vezet a navigációs rendszerekkel, mint anélkül.
-Hasonlóképp, a német felhasználók 65 százaléka találta biztonságosabbnak a vezetést navigációs eszközökkel, mint nélküle.

A kísérlet bebizonyította, hogy a megtett kilométerek száma a TomTom műholdas navigációs lehetőségekkel csökkentet, amikor a gépjárművezető ismeretlen célpont felé halad, szemben a hagyományos navigációs lehetőségekkel. Németországban például a levezetett kilométerek száma 6,5 százalékkal csökkent navigációs rendszer használatával, valamint az utazással töltött idő is mérséklődött (11,2 százalékkal). A kevesebb levezetett kilométer nagyobb üzemanyag megtakarítást jelent, ami kedvező hatással van mind a gépjárművekre, mind a környezetre.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés