Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyárilag Wi-Fi-t szerelnek az autókba: net a kocsiban

Kütyük

Gyárilag Wi-Fi-t szerelnek az autókba: net a kocsiban

A Chrysler legújabb fejlesztése ezúttal technológiai jellegű.

A harmadik legnagyobb amerikai autógyártóként jegyzett Chrysler bejelentette, hogy hamarosan újgenerációs internet eléréssel vértezi fel egyes modelljeit. A dolgot valahogy úgy kell elképzelni, hogy a kocsikba egy mobil adatkártyát szerelnek be, melyhez természetesen egy előfizetői szerződésre is szükség lesz, és az ezen adatkártya által a netről leszippantott adatokat a kocsin belül Wi-Fi kapcsolat segítségével lehet elérni, például egy arra alkalmas notebookon.

Mindenképpen érdekes ez az új Chrysler fejlesztés, azonban kétséges, hogy a mobil adatkártyás hordozható számítógéppel rendelkezők villámgyorsan megrohamoznák a céget, hogy ők már pedig Wi-Fi-s autót szeretnének maguknak, hiszen ők a Wi-Fi kihagyásával, közvetlenül a mobil szolgáltatójuk (UMTS/HSDPA) hálózatára csatlakoznak a notebookjukkal. A Chrysler megoldása esetleg azok számára lehet vonzó, akik autójában egyszerre több masinával is neteznek, de ez ugyebár elég ritka. Frank Klegon, a Chrysler termékfejlesztési részlegének a vezetője elmondta, hogy első körben a kereskedésekben szerelik be a mobil netet a kocsikba, a későbbiekben azonban ez már a gyárban meg fog történni. A Chrysler-féle mobil net ára egyelőre ismeretlen.

A BMW ugyanezt a kérdéskört kicsit másképp közelíti meg: a BMW Connected Drive koncepció lényege nem más, mint hogy az Internet beköltözik immár az autók műszerfalára is. A CeBIT-en kiállított BMW központi kijelzőjén már nem csak az autó különböző beállításai (például: hűtés, fűtés, rádió) jeleníthetők meg, hanem akár egy internetes böngésző is. A BMW képviselői elmondták, hogy a nagyméretű LCD gyakorlatilag korlátlan mobil internetes élményt nyújt az autóban ülőknek, vagyis segítségével éppúgy böngészhetünk weboldalakat, mint ahogy e-mail-eket is küldhetünk/fogadhatunk, vagy akár banki tranzakciókat is végrehajthatunk.

Az állítható megjelenítésű méretű Connected Drive csak akkor használható, ha az autó állóhelyzetben van, vagy legfeljebb 5 kilométer/óra sebességgel halad. Azokban a modellekben, melyekben a hátsó sorban is van kijelző, nincs ilyen sebességbeli megkötés, vagyis az utasok akár autópálya tempó mellett is szabadon száguldozhatnak a világhálón. Az egyelőre ismeretlen árazású és hamarosan opcionálisan rendelhető BMW Connected Drive a CeBIT mellett egyébként a Genfi Autószalonon is megtekinthető volt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés