Connect with us

Hirdetés

technokrata

GPS adatok a mobil fotókban: geotagging Nokia N82-n – kipróbáltuk!

Kütyük

GPS adatok a mobil fotókban: geotagging Nokia N82-n – kipróbáltuk!

Lássuk, hogy hogyan működik a gyakorlatban ez az új funkció!

Ahogy arról már beszámoltunk, a Nokia N82 néhány nappal ezelőtt megkapta a második szoftverfrissítését: a Nokia Software Updater segítségével könnyedén begyűjthető, 20.0.062 verziószámú új firmware egyik újdonsága az úgynevezett geotagging.

Ez a közeljövőben számos Nokia telefonon felbukkanó új funkció gyakorlatilag nem tesz mást, mint hogy az adott fényképek készítési helyének pontos GPS koordinátáit ˝beleégeti˝ magába a fotóba. A geotagging használatba vételének első lépése, hogy a fényképezőgép szoftverében bekapcsoljuk a funkciót: Opciók / Beállítások / Felvétel helye: Be.

Ezt követően fényképezés közben, az LCD alsó részén felbukkan egy új ikon: a műhold antenna piktogrammja jelzi számunkra, hogy be van kapcsolva a geotagging. A kis ikon mellett alaphelyzetben egy kis ˝x˝-et láthatunk, mely azonnal eltűnik, ha a GPS-vevő belőtte a pozíciónkat. Ez után már nincs más dolgunk, mint fotózni, fotózni és fotózni…

A galériában az elkészült fotókat böngészve a kijelző középső részén ismét feltűnik a már említett műhold ikon, persze csak azon képek esetében, melyek GPS adatokat is tartalmaznak.

Ha megnyitjuk a képet, megjelenik egy új opció, mely nem más, mint a ˝Megjelenítés a térképen˝.

Ezt a funkciót kiválasztva, automatikusan elindul a telefon navigációs szoftvere (esetemben a Nokia Maps 2.0), mely aztán villámgyorsan meg is mutatja, hogy hol készült az adott fénykép. Erre a helyre néhány gombnyomással akár vissza is navigálhat az alkalmazás.

A fényképek GPS adatai, illetve a készítés helye egy arra alkalmas szoftverben (akár térképen) természetesen a számítógépünkön is megjeleníthetők. Az alábbi screenshot például azt mutatja, hogy az ACDSee Pro 2 milyen GPS bejegyzéseket talált egy fotó EXIF adatai között.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés