Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobil TV: ezt nézi egész Európa

Kütyük

Mobil TV: ezt nézi egész Európa

Az Európai Unió most ismételten letette a voksát az általa leginkább életképesnek tartott mobil TV szabvány mellett.

Ahogy az várható volt, az EU döntőbizottsága a DVB-H-t válaszotta földi sugárzású digitális mobil TV szabványának. A szabvány-választás kapcsán szóba került még a dél-koreai cégek által fejlesztett és támogatott T-DMB, illetve az amerikai MediaFlo (Qualcomm), ezek azonban európai vonatkozásban minden tekintetben jelentősen el vannak maradva a DVB-H mögött, így szinte nyílt titok volt, hogy a mintegy 490 millió fogyasztóval rendelkező Európai Unió végülis ez utóbbi, az európai országokban már jó ideje tesztelt szabványnak szavaz majd bizalmat.

Viviane Reding az Európai Bizottság távközlési biztosa a mostani bejelentés kapcsán arra kérte a mobil szolgáltatókat, hogy a lehető leghamarabb indítsák be saját, DVB-H szabványra épülő mobil televíziós szolgáltatásaikat, hogy a felhasználók a futball Európa-bajnokságot és a pekingi olimpiát akár már mobiltelefonjuk kijelzőjén, gyakorlatilag bárhol és bármikor figyelemmel tudják kísérni.

Megjegyzendő egyébként, hogy az EU az eddigiekben már több mint 40 millió euróval támogatta a különböző DVB-H fejlesztéseket. Említést érdemel továbbá, hogy az előrejelzések azt mutatják, hogy 2009-ben a mobil TV szolgáltatások globálisan már nem kevesebb mint 4-5 milliárd eurós forgalmat fognak generálni. Ez az összeg 2015-ben előreláthatólag már mintegy 20 milliárd euróra fog rugni. A DVB-H szabvány legfőbb támogatója a vezető mobilgyártóként jegyzett Nokia, de ezenkívül olyan cégek is DVB-H pártiak, mint például a Motorola, a Philips, a Sagem, a Sony Ericsson, illetve az O2, a T-Mobile, vagy a Vodafone.

Mint ismeretes, hazánkban tavaly elsőként a T-Mobile kezdett DVB-H tesztekbe az Antenna Hungária segítségével, majd pedig a Vodafone is hasonló lépésre szánta el magát. A Nokia Siemens Networks-féle infrastruktúrára épülő első hazai kereskedelmi DVB-H szolgáltatások várhatóan valamikor idén nyáron indulnak majd be.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés