Connect with us

technokrata

Mobil TV: ezt nézi egész Európa

Kütyük

Mobil TV: ezt nézi egész Európa

Az Európai Unió most ismételten letette a voksát az általa leginkább életképesnek tartott mobil TV szabvány mellett.

Ahogy az várható volt, az EU döntőbizottsága a DVB-H-t válaszotta földi sugárzású digitális mobil TV szabványának. A szabvány-választás kapcsán szóba került még a dél-koreai cégek által fejlesztett és támogatott T-DMB, illetve az amerikai MediaFlo (Qualcomm), ezek azonban európai vonatkozásban minden tekintetben jelentősen el vannak maradva a DVB-H mögött, így szinte nyílt titok volt, hogy a mintegy 490 millió fogyasztóval rendelkező Európai Unió végülis ez utóbbi, az európai országokban már jó ideje tesztelt szabványnak szavaz majd bizalmat.

Viviane Reding az Európai Bizottság távközlési biztosa a mostani bejelentés kapcsán arra kérte a mobil szolgáltatókat, hogy a lehető leghamarabb indítsák be saját, DVB-H szabványra épülő mobil televíziós szolgáltatásaikat, hogy a felhasználók a futball Európa-bajnokságot és a pekingi olimpiát akár már mobiltelefonjuk kijelzőjén, gyakorlatilag bárhol és bármikor figyelemmel tudják kísérni.

Megjegyzendő egyébként, hogy az EU az eddigiekben már több mint 40 millió euróval támogatta a különböző DVB-H fejlesztéseket. Említést érdemel továbbá, hogy az előrejelzések azt mutatják, hogy 2009-ben a mobil TV szolgáltatások globálisan már nem kevesebb mint 4-5 milliárd eurós forgalmat fognak generálni. Ez az összeg 2015-ben előreláthatólag már mintegy 20 milliárd euróra fog rugni. A DVB-H szabvány legfőbb támogatója a vezető mobilgyártóként jegyzett Nokia, de ezenkívül olyan cégek is DVB-H pártiak, mint például a Motorola, a Philips, a Sagem, a Sony Ericsson, illetve az O2, a T-Mobile, vagy a Vodafone.

Mint ismeretes, hazánkban tavaly elsőként a T-Mobile kezdett DVB-H tesztekbe az Antenna Hungária segítségével, majd pedig a Vodafone is hasonló lépésre szánta el magát. A Nokia Siemens Networks-féle infrastruktúrára épülő első hazai kereskedelmi DVB-H szolgáltatások várhatóan valamikor idén nyáron indulnak majd be.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin