Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Ericsson C902 – szupervékony 5 megapixeles

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson C902 – szupervékony 5 megapixeles

Ma már több olyan mobiltelefon is elérhető a hazai piacon, melyben 5 megapixeles kamera lakozik, ezek a készülékek azonban általában nem az ultra-vékony, hanem sokkal inkább a ˝duci˝ mobiltelefon kategóriába sorolhatók. A Sony Ericsson úgy gondolta, hogy lépnie kell ez ügyben, és elkészítette az első olyan mobiltelefont, mely sikerrel kombinálja egymással a karcsú készülékházat és a nagyfelbontású kamerát.

Ez a készülék nem más, mint a múlt héten Barcelonában megrendezett Mobil Világ Kongresszuson debütált Sony Ericsson C902. A típusjelzés hallatán ki gondolná, hogy a C902 egy Cyber-shot sorozatú, elsősorban fotózásra kihegyezett újdonság? Pedig bizony így van! Történt ugyanis, hogy a Sony Ericsson ˝racionalizálni˝ szerette volna egyre szerteágazóbb termékcsaládjának típusjelöléseit, így kitalálta, hogy a C típusjelzés ezután a Cyber-shot modellek sajátja legyen, mint ahogy például az összes Walkman zenetelefon W típusjellel rendelkezik. Mint ismeretes, a Sony Ericsson eddig megjelent Cyber-shot modelljei a K sorozatba tartoztak.

A japán-svéd gyártó hazai képviselői szerint a Sony Ericsson C902 Magyarországon csak valamikor a nyár végén jelenik meg a kereskedések polcain, szerkesztőségünk viszont abban a szerencsés helyzetben van, hogy már most kipróbálhatta a vadonatúj fejlesztést. A nálunk lévő C902-es kapcsán fontos kihangsúlyozni, hogy egy nagyon korai, tehát prototípus állapotú darab, mely a piaci debütálásig vélhetően még rengeteget fog változni. A tesztet kéretik ennek tudatában olvasni!

Design

Ha a Sony Ericsson C902-est például egy Nokia N82 mellé tesszük, könnyen az az érzésünk támadhat, hogy egy tipikus Dávid-Góliát párost látunk. Ez bizony így is van, hiszen míg a finnek N-sorozatú 5 megapixeles okossága 17,3 milliméter vastag, addig a rendkívül filigrán megjelenésű C902 mindössze 10,5 milliméterre emelkedik ki az asztal síkjából. Szép teljesítmény zsugorítás terén, no persze nem szabad elfelejteni, hogy az N82 egy smartphone, a C902 viszont ˝csak˝ egy hagyományos mobiltelefon.

A mérlegen egész pontosan 107 grammot nyomó készülék 108 milliméter hosszú és 49 milliméter széles. A nálunk lévő prototípus a Swift Black, vagyis fekete változat, de elérhető lesz egy vörös (Luscious Red) variáns is. Az előlapon egyedül a navigomb kapott ezüst díszítőcsíkot, a hátlapon a kamera mellett találunk egy hasonló, de vastagabb díszítőelemet, az oldaléleken pedig három díszcsík fut körbe. Míg az előlap kemény és könnyen maszatolódó felületű, addig a hátsó traktus némileg puhább, de még nagyon messze van a már több különböző mobilról is jól ismert, puha tapintásérzetet keltő megoldástól. A könnyen levehető hátlap fémből készült, az alatta található BST-38-as lítium-polimer akkumulátor pedig 930 mAh kapacitása révén maximum 400 órás készenlétet, illetve 9 órás beszélgetési időt képes biztosítani. Kár, hogy a Memory Stick Micro (M2) memóriakártyákat fogadó bővítőslot nem a telefon oldalára, hanem annak hátlapja alá kerül, de legalább a kártyák cseréjéhez nem kell kivenni az akksit.

Szabványos mini-, vagy microUSB csatlakozóról ne is álmodjunk: baloldalt egy a Sony Ericsson berkekben használatos Fast-Port csatlakozóra lelhetünk. Az alsó és felső élek teljesen csupaszak, jobboldalt pedig egy kameragombot és egy +/- billentyűt találunk.

Kijelző, billentyűzet

Kijelző képméret kapcsán egyáltalán nem estek túlzásokba a Sony Ericsson fejlesztői, hiszen a C902-be szerelt TFT display mindössze 2 colos képátlón, vagyis konkrétan 40×30 milliméteres felületen tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat. A QVGA (320×240 pixeles) felbontás és a 18 bites színmélység (262.144 színárnyalat) nem sok kritikát kaphat, a kijelzőn megjelenő képek abszolút részletgazdagok és színeik nagyon élénkek. Az automata és manuális fényerőállítást egyaránt felkínáló LCD öt gyári témabeállítással szabható személyre, az óra mérete pedig két fokozatban állítható.

Háromfajta menürendszer közül választhatunk: a ˝grid˝ három oszlopban és négy sorban tizenkét ikont vonultat fel, a ˝rotating˝ egy körívre helyezi a menüpontokat, a ˝single icon˝ pedig könnyen kikövetkeztethető módon egyszerre csak egy ikont jelenít meg. A logikus felépítésű menürendszer könnyen és gyorsan kezelhető – a telefon automatikus kijelzőkép elfordítással is rendelkezik (mozgásszenzor).

A minimalista designnal megáldott billentyűzet felső szekciójában hat gomb veszi körül az ötállású navigombot, melyek között vannak híváskezelő-, funkció, illetve törlő billentyűk is. A hagyományos szám/karakter billentyűk szorosan egymás mellett helyezkednek el, térköz nincs köztük, nyomáspontjuk pedig teljesen rendben van.

Kamera

Amikor először kezembe került a Sony Ericsson C902, hirtelen nem is tudtam, hogy hogyan varázsolható elő a kamerája. Alaphelyzetben ugyebár nem látható az optika, ami ezáltal minden külső behatástól védett, ellenben sehol egy elhúzható lencsevédő. Elárulom a titkot: a vízszintesen tartott telefonnak meg kell ragadni a bal szélét, és az egészet elhúzni baloldalra. Ennek eredményeképp néhány milliméterrel megnő a készülék hossza, illetve hátul végre előbukkan az optika. Ez utóbbi mellett egyébként egy parányi tükröt és egy szimpla LED-segédfényt találunk. Kár, hogy a korábbi K-sorozatú csúcsmobiloktól eltérően ezúttal nem xenon-vakut kapunk, mely egyébként vélhetően egyszerűen nem fért volna bele a 10 milliméter vastag készülékbe. A LED-es megoldás előnye, hogy a telefon elemlámpaként, illetve SOS segélykérő berendezésként is funkcionálhat.

A széthúzással egy időben azonnal el is indul a kamera szoftvere és a vízszintes orientációjú kijelző alatt és felett felvillan nyolc kis ikon. Az ikonok egy-egy érintőgombot szimbolizálnak, melyek segítségével minden korábbinál könnyebben és gyorsabban érhetők el a fényképezőgép egyes beállításai. Ezekkel az érintőgombokkal válthatunk például a fotó/videó üzemmódok között, beléphetünk a galériába, valamint kiválaszthatjuk a megfelelő AF módot, a témabeállításokat és az időzítőt. Négy felbontás áll rendelkezésünkre: 5 megapixel, 3 megapixel, 1 megapixel és VGA, a képminőség pedig két fokozatban állítható. Rengeteg funkciót választhatunk, van itt szinte minden: arcfelismerő funkció, képstabilizátor, fehéregyensúly beállítás, digitális effektek, különböző fénymérési módok… Megkapjuk továbbá a már jól ismert BestPic funkciót, a panorámakép készítési lehetőséget, a keretbe fotózást, valamint hét különböző témabeállítást: éjszaka, éjszakai portré, portré, tájkép, hó, sport, dokumentum. A fotók minőségén a piaci debütálásig hátralévő hónapokban lesz még mit javítani – tesztképeink a következő oldalon találhatók. Az autofókusz egyébként meglepően fürge működésű, de talán éppen emiatt, sajnos néha pontatlan.

A videofelvevő maximum 320×240 pixeles felbontásban használható: a 30 képkocka/másodperc sebességű, MP4-AAC kodekes felvételek 10 másodpercenként körülbelül 400-500 KB helyigényt támasztanak.

Tesztfotók

Következzenek hát maguk a tesztfotók – az eredeti, 5 megapixeles felbontású felvételeket a kisméretű képekre történő kattintással lehet megtekinteni. Minden fotó-páros esetében az első a prototípus C902-vel, a második egy Nokia N82-vel készített felvétel.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Szolgáltatások

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Sony Ericsson C902 wireless fronton remekül teljesít, hiszen GPRS, EGDE, UMTS és HSDPA egyaránt van benne – ez utóbbi révén maximum 3,6 Mbit/s-os sebességgel szippanthatók le a netről az adatok. Wi-Fi ugyan nincs a telefonban, ez azonban végülis bocsánatos bűn, a Bluetooth 2.0 (A2DP) és az USB 2.0 pedig természetesen benne van a C902-ben. Az integrált memória 160 MB-os kapacitással bír, és ahogy azt már említettem, a hátlap mögötti bővítőslot M2 memóriakártyákat fogad.

A gyakorlatilag minden igényt kielégítő zenelejátszó ugyan nem Walkman besorolású, de többek közt MegaBass hangzással is fel van vértezve, ezenkívül pedig a TrackID zenefelismerő szolgáltatás, illetve az RDS funkciós sztereó FM rádió mellett sem mehetünk el szó nélkül. A C902-ön alaphelyzetben két játék, a Need for Speed Pro Street (autós) és a FotoQuest Fishing (halas-fotós) található, de persze könnyen lehet, hogy a végleges készüléken már más szórakoztató alkalmazások lesznek.

A hét profillal és repülőgép üzemmóddal is rendelkező Sony Ericsson C902 névjegyzékében maximum ezer bejegyzést, illetve hétezer telefonszámot lehet elmenteni, az egyes személyekhez pedig akár huszonnégy különböző adat is rögzíthető. A naptár a következő esemény kategóriákat ismeri: találkozó, születésnap, nyaralás, egyéb. Az ébresztő öt különböző időpontot támogat: a rádióadással és MP3 muzsikával egyaránt riasztani képes alkalmazás 3, 5, 7, 10, 15, illetve 30 perces szundi beállításokkal rendelkezik. A telefonon találunk még többek közt számológépet (nem tudományos), kódmemóriát, időzítőt, stoppert, jegyzetkészítőt, diktafont, VideoDJ-t, PhotoDJ-t, MusicDJ-t…

(A teszt végén megszokott konklúzió ezúttal elmarad, mivel nem szerettünk volna úgy értékelni egy telefont, hogy annak egyelőre még csak egy prototípus állapotú, korántsem végleges verzióját tartjuk a kezünkben.)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés