Connect with us

technokrata

Mit lehet kezdeni a dupla ADSL-lel?

Kütyük

Mit lehet kezdeni a dupla ADSL-lel?

Két DSL vonal egyenlő kétszer gyorsabb internetezés?

Habár az elmúlt években az Internet-szolgáltatók derekasan emelték az otthoni Internet-előfizetések sávszélességeit, még jobban nőtt az igény a még gyorsabb kapcsolatokra. Míg korábban csak e-maileztünk, egyszerűbb webkapokat néztünk, csevegtünk az Interneten, addig ma már általánossá vált a klipek nézése, zenehallgatás, videotelefonálás. Érthető, hogy az emberek még nagyobb sávszélességre vágynak, és ezt néha trükkökkel próbálják meg elérni – például dupla ADSL vonallal.

Ha egy számítógépet, de két routert és két hálózati kártyát használunk, akkor a sebesség nem fog megnőni – viszont jóval nagyobb stabilitást kap az Internet-hozzáférés. Az otthonokban azonban nincsen szükség ilyen redundáns kapcsolatra, ha az adatátviteli teljesítmény változatlan marad. Ezt ismerte fel egy brit cég: a Shareband ezért olyan megoldást kínál az internetezőknek, mely a csatornákat nem a PC szintjén, hanem már a routernél egyesíti. Ehhez persze speciális ADSL routerekre van szükség, olyan rendszer létrehozására, ahol az egyik útválasztó ellenőrzi a másikat.

Egy nemrég tartott bemutató során az Ipswitch-ben található irodában demonstrálták a két ADSL-hozzáférésből kicsikarható teljesítményt. A fent ismertetett kialakítású rendszerrel a letöltési sebesség a külön-külön levő vonalak sebességének másfélszerese illetve közel kétszerese között ingadozott. Ráadásul meglehetősen hibatűrőnek bizonyult: az egyik kapcsolat kiesése esetén a letöltés tovább folytatódott (igaz, a sebesség lecsökkent). Ez a megnövelt stabilitás egyébként tovább fokozható azzal, ha a felhasználó nem ugyanannál az Internet-szolgáltatónál fizet elő a két külön vonal esetében; a megoldás így is működik, sőt, a Shareband ezt javasolja mindenkinek, aki ilyen rendszert szeretne otthonában kialakítani.

A próbakiépítések bíztató eredményeket hoztak. A feltöltési sebesség hasonló mértékben ugrott meg, mint a letöltési, ami azért különösen jó hír, mert az aszimmetrikus digitális előfizetői vonalak jellemzően egy nagyságrenddel kisebb tempót kínálnak felfelé, mint lefelé. Látván a kezdeti sikereket, a Shareband mind egyéni, mind kisvállalati szegmensben hamarosan kínálni kezdi a lehetőséget az előfizetők számára – egyelőre sajnos csupán Nagy-Britanniában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin