Connect with us

Hirdetés

technokrata

Opera 9.5 – minden más böngészőnél gyorsabb!

Kütyük

Opera 9.5 – minden más böngészőnél gyorsabb!

A norvég böngésző lenyomja a Firefoxot és az Internet Explorert is.

Amikor a 9.5-ös kiadás első alfájáról írtunk, az első tesztek szerint már akkor is stabil volt a szoftver, ráadásul sokkal jobb teljesítményértékeket produkál, mint a 9.23-as verzió – különösen akkor volt impozáns az eredmény, ha nagy riválisaihoz, a Firefoxhoz és az Internet Explorerhez viszonyítjuk. Ez többek között a kezelőfelület optimalizálásának köszönhető, melyet a norvég fejlesztők a reakcióidő csökkentésének figyelembevételével végeztek el. Emellett átdolgozták az integrált bittorrent klienst (lásd alább); a szoftver már támogatja a Peer Exchange-et, ami gyorsabbá teszi a P2P letöltéseket. Persze még mindig nem képes mindazt biztosítani, amit egy különálló bittorrent kliens, de az Opera az egyetlen olyan ismert browser, amely önmagába le tudja kezelni azt, ha a felhasználó egy .torrent linkre kattint.

A legújabb kiadás a napokban jelent meg (letöltés), melyben több Gmail javítás is helyt kapott, javult a CSS kezelése, újra működik a CNN-es videók lejátszása, számos Windows Live Mail hiányosság kiküszöbölésre került. A böngésző már képes megfelelően elmenteni a Youtube-os lejátszási listákat, illetve továbbfejlesztették a Windows skinekkel való kompatibilitást. A korábbi változatok néhány file-típust nem megfelelően kezeltek – ezt a hiányosságot is kijavították. Az új kiadás azonban még mindig nem hibamentes: a fejlesztők elismerik, hogy például UNIX-os rendszerek alatt a tooltip generálása továbbra is 100 százalékra kipörgeti a processzort.

Opera 9 vs. 8
Miben más a 9-es kiadás a 8. generációtól? Például a widgetek megjelenése miatt: ezek olyan kis böngészőablakok, amik az Internetről vett információkat a felhasználó desktopján jelenítik meg. Ha valaki jártas a Mac-ek világában, akkor számára ismerős lesz ez a funkció: a Mac OS X-ben az Apple Dashboard névre keresztelte a hasonló feladatot teljesítő szolgáltatást. A lehetőség használatára az Opera Software egyébként úgy próbálja meg rávenni a felhasználókat, hogy saját fejlesztésű widgeteket tett elérhetővé a böngészőtulajdonosoknak. Emellett bárki, aki ért a Javascripthez, CSS-hez és a HTML-hez, nekiállhat saját „bigyókat” gyártani.

Másik fontos változás, hogy a böngésző részévé vált a Bittorrent technológia kezelése. Már a 8-as kiadások némelyik bétájában is megtalálható volt ez a funkció, azonban az előző generáció végleges verziókból kimaradt korunk legnépszerűbb file-megosztási protokolljának támogatása. Az Opera a hivatalos Bittorrent.com keresőmotort alkalmazza böngészőjében – a bittorrentes letöltések a browser transfer managerjében jelennek meg, mint ahogy a „hagyományos” módon, FTP-vel letöltött állományok.

A szoftver legújabb változata innen tölthető le.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés