Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szomorú szélessáv jövő? Akár napi szinten is lekorlátozhatnak

Kütyük

Szomorú szélessáv jövő? Akár napi szinten is lekorlátozhatnak

Délután 4 és 9 között 300 MB-nál több letöltése azonnali restrikciókkal jár.

Többször cikkeztünk már az amerikai, az ISP-k által csak „forgalom-menedzselésnek” nevezett, valójában forgalomkorlátozásról, melyet a megnövekedett P2P adatforgalom miatt vezettek be az óceánon túl. Akkor főként a Comcast lépésével foglalkoztunk, de nem ez az egyetlen Internet-szolgáltató, amelyik hasonló módszereket alkalmaz. Nemrég például a brit The Register számolt be a Virgin Media előfizetőit (kellemetlenül) érintő változtatásokról.

A vállalat a jövő év elejétől szigorú(bb) korlátozásokat vezet be felhasználói számára, melynek mértéke attól függ, hogy az adott előfizető milyen Internet-előfizetési csomagot vesz igénybe. Ideje azonban fix: minden nap délután 4 és 9 óra között érvényesíti az új feltételeket a VM, amennyiben valaki megszegi a szabályokat. Ha egyszer korlátozásra került a felhasználó, akkor azt öt órán keresztül érvényben tartja rajta a szolgáltató – ha pechjére pont 9 előtt pár perccel került kalodába hozzáférése, akkor hajnali 2-ig fog tartani.

Lássunk néhány konkrét adatot! A legolcsóbb csomag például 2-ről 1 Mbites másodpercenkénti sebességre csökken, ha a fenti időszak alatt valaki 300 MB-nál többet tölt le; és hasonló korlátozás jár 150 MB-nyi feltöltésért is. Ugyanígy 1 Mbps-ra csökken a 4 megabites másodpercenkénti letöltési sebességet kínáló csomag tempója, ha 800 MB-nál többet tölt az adott VM előfizető, és hasonló restrikciók vonatkoznak a feltöltésre is (csak itt 325 MB-os a napi – délutáni – kvóta). A legdrágább, havonta 37 fontba (nagyjából 14 ezer forintba) kerülő hozzáférés a 20 Mbps-ról 5 Mbps-ra csökken, amennyiben a felhasználó délután 3 GB-nál többet tölt le vagy 1250 MB-nál fel.

Érdekes ugyanakkor, hogy a VM-nél eddig is érvényben voltak hasonló szabályok, de 2008-ra ezeknek még szigorúbb alkalmazását ígéri az Internet-szolgáltató. Ehhez képest hazánkban a UPC Chello korlátja (három egymást követő hónapban nem haladhatja meg a forgalom átlaga a 250 GB-ot) sokkal lazábbnak tűnik. Lehet, hogy itthon is romlani fog a helyzet?

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés