Connect with us
Hirdetés

technokrata

Huszonkét település kap szélessávú Iinternet-hozzáférést

Kütyük

Huszonkét település kap szélessávú Iinternet-hozzáférést

Közel kéttucat település kerülhet fel Magyarország digitális térképére.

Két kistérség összesen 22 településén lesz elérhető szeptember végétől a szélessávú internet annak a projektnek az eredményeképpen, amely a két kistérség összefogásában, uniós és állami támogatással valósult meg.

A fejlesztés által érintett településeken az elmúlt időszakban egyre jelentősebb igény merült fel az internet-használatra. Ezt felismerve pályázott a két kistérség Gönc, Abaújvár, Göncruszka, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Kéked, Pányok, Telkibánya, Tornyosnémeti, Zsujta Abaújszántó, Baskó, Sima, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Arka, Fony, Mogyoróska, Regéc, Hejce és Vilmány összefogásával a helyi hálózat kiépítésére. A társulás kistérségenként 199 millió Ft vissza nem térintendő támogatást nyert el az Európai Unió Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjától, összesen 398 millió forintot. Az önrész jelentős részét a Belügyminisztérium által biztosított vissza nem térítendő önerő alapból finanszírozták, mely újabb 51, illetve 44 millió forintot jelentett kistérségenként. A két projekt összértéke 531 millió forint. A társulások a pályázathoz szükséges önerőt, a leendő üzemeltető által biztosított bérleti díjból finanszírozták.

A kevesebb mint másfél év alatt befejeződött projekt keretein belül Göncruszkán egy internet-elérésre alkalmas micro hálózatot létesítettek; Gönc, Abaújvár, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Kéked, Pányok, Telkibánya, Tornyosnémeti, és Zsujta, Abaújszántó, Baskó, Sima, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Arka, Fony, Mogyoróska, Regéc, Hejce, Vilmány településeken pedig multifunkcionális (internet, kábeltévé, IP telefónia kompatibilis) koaxiális kábeles lefedő hálózat épült ki. A projekt részeként a településeket összekötő optikai gerinc is kiépült, mely Göncnél és Boldogkőváralján csatlakozik az országos gerinchálózatra.

Az elkészült hálózatot a kivitelező Synergon Informatika Nyrt. 2007. szeptemberében – a GVOP pályázaton nyertes 44 projekt közül az elsők között – adta át a településeknek, akik azóta tesztüzemben használják.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés