Connect with us

technokrata

Kell ez nekünk? Fókuszban a mobil TV!

Kütyük

Kell ez nekünk? Fókuszban a mobil TV!

Milyen jövő vár a mobiltelefonos TV-s szolgáltatásokra?

A Gartner piackutató cég egyik legfrissebb felmérése rávilágít arra, hogy az európai mobilosoknak mindössze körülbelül 5 százaléka vélekedik úgy, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban ki szeretné próbálni az új mobil TV szolgáltatásokat. Ázsiában némileg jobb a helyzet e tekintetben, az itteni felhasználóknak ugyanis már 20 százaléka mutat érdeklődést az új technológia iránt. Szakértők szerint a mobil TV iránt azért ilyen alacsony az érdeklődés, mert a mobiltelefonok kijelzője egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy azon huzamosabb ideig TV-adásokat nézzen az ember. Tény, hogy léteznek relatíve nagy kijelzős mobilok, ezek azonban egyrészt túl drágák, másrészt pedig túl nagy méretűek ahhoz, hogy zsebben kényelmesen lehessen hordani őket.

Egy másik, a Juniper Research által készített tanulmány szerint 2012-ben mintegy 120 millió előfizető használ majd mobil TV szolgáltatásokat világszerte, melyek összesen mintegy 6,6 milliárd dolláros forgalmat fognak generálni. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2012-ben a világ körülbelül 40 országában lesz mobil TV (elsősorban DVB-H rendszerben), melyet a mobil szolgáltatók 5-10 eurós havidíj ellenében kívánnak ügyfeleik számára elérhetővé tenni.

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, az EU döntőbizottsága a nyár közepén a DVB-H-t választotta földi sugárzású digitális mobil TV szabványának. A szabvány-választás kapcsán szóba került még a dél-koreai cégek által fejlesztett és támogatott T-DMB, illetve az amerikai MediaFlo (Qualcomm), ezek azonban európai vonatkozásban minden tekintetben jelentősen el vannak maradva a DVB-H mögött, így szinte nyílt titok volt, hogy a mintegy 490 millió fogyasztóval rendelkező Európai Unió végülis ez utóbbi, az európai országokban már jó ideje tesztelt szabványnak szavaz majd bizalmat.

Megjegyzendő egyébként, hogy az EU az eddigiekben már több mint 40 millió euróval támogatta a különböző DVB-H fejlesztéseket. A DVB-H szabvány legfőbb támogatója a vezető mobilgyártóként jegyzett Nokia, de ezenkívül olyan cégek is DVB-H pártiak, mint például a Motorola, a Philips, a Sagem, a Sony Ericsson, illetve az O2, a T-Mobile, vagy a Vodafone.

Az Európai Unió nem csak a földi sugárzású, hanem a műholdas mobil TV rendszerekkel is foglalkozni kíván. Jól értesült források szerint az EU az elkövetkezendő hónapokban alaposan meg kívánja vizsgálni ezt a témakört, és amennyiben minden jól megy, akkor 2009-ben ki fogja választani az EU országokban egységesen használni kívánt szabványt.

Az Európai Unió minden valószínűség szerint a Alcatel Lucent által támogatott DVB-SH (Satellite services to Handheld) szabvány mellett teszi majd le a voksát, melyet egyébként idén év elején véglegesített a DVB szervezet. A 2 GHz-es frekvenciasávban üzemelő DVB-SH geostacionárius műholdakat használ a kültéri és a ritkábban lakott területek beltéri lefedésére, a sűrűn lakott városokban pedig földi repeaterek gondoskodnak a megfelelő minőségű beltéri lefedettségről.

Mint ismeretes, hazánkban először a T-Mobile és az Antenna Hungária kezdett DVB-H teszteket – a kereskedelmi szolgáltatás várhatóan a jövő nyáron indul majd be. Ezt követően július elején az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország is szándéknyilatkozatot írt alá, mely szerint a cégek együttműködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások. A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén ősszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói teszteket folytat.

Az erről a témáról készített részletesebb írásunk az alábbi linken érhető el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin