Connect with us

Hirdetés

technokrata

(Túl) könnyen lophatók a filmek, tévéadások

Kütyük

(Túl) könnyen lophatók a filmek, tévéadások

Csak most eszmélnek a tévécsatornák.

Mindössze öt perc kellett hozzá, hogy a „semmiből” illegális videorögzítésre képessé tegyen egy számítógépet, azaz a médiafolyamokat (streaming) engedély nélkül lemásolhassa Brian Baker. A másolásvédelmi eljárásokkal foglalkozó Wivedine Technologies vezérigazgatója azt demonstrálta ezzel, hogy a televíziós adásokat online felületre átültető csatornák mennyire nem fordítottak gondot tartalmaik megvédésére. Az Interneten ugyanis alig pár kattintással lehet találni olyan szoftvereket, amelyek képesek a médiafolyamok rögzítésére. Ezekből aztán néhány mozdulattal ki lehet vágni a reklámokat, és máris kész az eredeti közvetítési jogaival rendelkező cégnek semmilyen hasznot nem hajtó, mégis könnyen terjeszthető változat.

Baker elmondása szerint azonnali védelemért kiáltott annak a televíziós csatornának a vezetője, akinek elküldte a módosított videót. És ez bizonyára számos másik, hasonló cégnél is így történne, ha ráébresztenék ezeket a cégeket, hogy a videorögzítő szoftverek (amelyek gyakran még 100 dollárba sem kerülnek) mennyire elősegítik a kalózkodást, megnyirbálják bevételeiket. A nagyobb bittorrent oldalakról például szinte minden sorozat beszerezhető (még a magyarok is), természetesen reklámmentesen.

Sok mozgásterük már nem maradt a jogtulajdonosoknak, ugyanis a médiafolyamot rögzíteni képes megoldások az elkövetkező hónapokban elérik az internetezők zömét – a közeljövőben több olyan népszerű lejátszó alkalmazás is frissülni fog, amely már tartalmazni fogja ezt a lehetőséget. Ezt a jelenséget az egyik nagy amerikai kereskedelmi televíziós hálózat vezetője (aki nem kívánta nevét adni megnyilatkozásához) úgy minősítette, mint „egy drámai lépést a rossz irányba”. Nem meglepő a kijelentés, ha kicsit szétnézünk az elmúlt hónapok hasonló témájú hírei között: a Viacom például 1 milliárd dolláros pert indított a Google és annak videomegosztó szolgáltatása, a Youtube ellen, mivel arra az internetezők rengetegszer töltöttek fel engedély nélkül sorozatepizódokat. Ez a jelenség pedig nem csak a Google-t érinti, hanem gyakorlatilag minden videomegosztó site-ot.

Mely programok jelentik az igazán nagy fenyegetést a sugárzási jogokkal bíró tévétársaságokra? Például az egyik legnépszerűbb, médiatartalmakat lejátszani képes szoftvert fejlesztő Realnetworks alkalmazása, melynek legújabb változatát már a héten el lehet kezdeni tesztelni. Ez lehetővé teszi a streaming egyszerű rögzítését – mindössze egyetlen gombot kell megnyomni, és a monitoron látható adást máris menteni kezdi a program. Ugyan azt nem teszi lehetővé, hogy a felhasználó beágyazott digitális jogkezeléssel rendelkező filmet töltsön le, de ennek lejátszott változatát minden további nélkül „fel lehet venni”.

James McQuivey, a Forrester Research egyik elemzője szerint a nagy médiavállalatok – szokás szerint – rosszul reagálnak a változásra. Ahelyett, hogy felkarolnák az újdonságot, és igyekeznének a felhasználói szokások még jobb kielégítésének elejébe menni, inkább megpróbálják tűzzel-vassal irtani a jelenséget. Pedig ez korábban sem vált be, hiszen hiába záratták be a Napstert vagy a Kazaa-t, napjainkban több zene, film szoftver cserél gazdát az Interneten, mint valaha. Ennek ellenére a dotcom válságot túlélő Widevine vállalat vezetője hisz abban, hogy a megoldást a még erősebb tartalomvédelem kínálja. A Seattle-i cég számos tárgyalást folytat vagy folytatott a nagyobb amerikai tévétársaságokkal, hogy felkínálja nekik digitálistartalom-titkosító fejlesztéseit. Baker szerint a vállalat olyan algoritmust fejlesztett ki, amely képes érzékelni, ha egy felhasználó rögzíti a broadcastolt tartalmat, és ekkor leállítja a videofolyamot.

Ismét megszünteti-e mindez a film- és sorozatrajongók által megtapasztalt szabadságot? A múltbéli tapasztalatokból kiindulva nem valószínű…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés