Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia N76 – okos és divatos

Kütyük

Teszt: Nokia N76 – okos és divatos

Az alábbiakban egy olyan Nokia telefont mutatunk be, melynek fejlesztése kapcsán a mérnökök nem elégedtek meg pusztán a nagy tudással, hanem ezzel párhuzamosan a divatos külső megjelenésről is gondoskodtak. A Nokia N76 ugyanis nem más, mint egy fashion besorolású smartphone.

Alig telt el néhány hét azóta, hogy szerkesztőségünkben vendégeskedett a Nokia 6290, mellyel nagyon is meg voltunk elégedve, most pedig már itt figyel az asztalomon a Nokia N76, mely belbecs tekintetében nem sok újdonságot hoz a 6290-eshez képest, ellenben a designja sokkal vagányabb. A Nokia 6290 leginkább azért kapott kritikát, mert bár kellemesen széles a szolgáltatási köre, külcsínre semmi érdekeset sem képes felvillantani. Na majd most az N76-os!

Jelen tesztalanyunk azon ritka Nokia készülékek egyike, mely az elsők között hódolt be az ultra-vékony divatirányzatnak. Korábban a Nokia 6300 rendelkezett hasonló adottságokkal a candybar Nokiák között, most pedig itt a gyártó anorexiás clamshellje, az N76. Azt azért nem mondanám, hogy az N76 rekord vékonysággal rendelkezik, hiszen e tekintetben nem is egy távol-keleti készülék képes megelőzni, mindenesetre a 13,7 milliméteres vastagság már egész kellemes érték – e tekintetben nagyjából a divatteremtő Motorola RAZR V3-mal van egy szinten.

Eme rövid bevezető után pedig következzék maga a teszt – a rendelkezésünkre bocsátott telefonért köszönet illeti az XXL GSM-et.

Design

Míg az általunk korábban már bemutatott Nokia 6290 alaphelyzetben 94 milliméter hosszú, 50 milliméter széles, illetve 20,8 milliméter vastag, addig a most bonckés alá kerülő Nokia N76 106,5x52x13,7 milliméteres méretekkel rendelkezik. Ezek alapján elmondható, hogy az N76 valahogy úgy készült, hogy egy kisebbfajta úthengerrel keresztül mentek a 6290-esen, mely így jelentősen vékonyabb lett, de ezzel együtt megnőtt a hossza és a szélessége. Említést érdemel még a Nokia N75 is, mely modell 95x52x20 milliméter méretű, de a gyártó kifejezetten csak az amerikai piacra szánja.

A Nokia 6290-eshez hasonlóan 115 gramm tömegű Nokia N76 kétféle változatban, feketében és vörösben készül, nálunk ezúttal az utóbbi változat tett látogatást. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ez a penge Nokia bizony teljes egészében masszív és ellenálló fémből készült. Ez bizony nem így van, hiszen az N76-osnak csak a billentyűzete tartalmaz fémet, alkatrészeinek túlnyomó többsége pedig műanyagból készült és sajnos nem is az igényesebb fajtából. Lötyögést sehol sem tapasztaltam, de az illesztések lehetnének pontosabbak. A szétnyitáshoz az átlagnál nagyobb erő szükségeltetik és nem egy, hanem bizony két kéz. Ezek a kezek pedig rengeteg ujjlenyomatot hagynak, elsősorban a fedlap kijelző körüli részén és az egyéb csillogó designelemeken. Az N76 tulajoknak mindig lesz mit törölgetniük és tisztogatniuk.

Baloldalt találjuk az ezüstös fül alá rejtett bővítőslotot, mely microSD (TransFlash) memóriakártyákat eszik. A gyári csomagban egyébként egy 512 MB-os kártya lapult, de piaconként változik a gyári kártya kapacitása, így elképzelhető, hogy egyes változatok mellett csak 256 MB-os microSD lapul. A slot mellett kell keresgélni a mini akksitöltő aljzatot, az ellentétes oldalra pedig a hangerőállító gombok, az exponáló gomb és az úgynevezett Mode Key került. Ez utóbbival alaphelyzetben a galéria érhető el, fotózáskor pedig ezzel válthatunk a fotó és videó üzemmód között.

A felső élre került a teljesen szabványos 3,5 milliméteres audiocsatlakozó, a fekete fül alá bújtatott miniUSB csatlakozó, illetve a bekapcsoló gomb. Alul a hangszórókra, valamint egy hordszíj rögzítési pontra lehetünk figyelmesek.

Kijelző, billentyűzet

A kiegészítő külső kijelző legfontosabb jellemzői közé tartozik az átlagosnál nagyobb méret, illetve az elegáns díszcsík az LCD körül. Az 1,36 colos képátlóval és 22×28 milliméteres mérettel rendelkező, TFT technológiájú panel 128×160 pixelt tudhat magáénak, vagyis elegendőt ahhoz, hogy képe kellően részletgazdag legyen. A nyitási- és csukási animációval szolgáló display háttérképe személyre szabható, fényereje pedig fokozatmentesen állítható. Rajta nem csak a bejövő hívások, hanem akár SMS-ek is olvashatók, no és persze az MP3 lejátszó és a sztereó FM rádió információi is megjelennek rajta. Ide kapcsolódik, hogy az LCD alatt három funkciógombot találunk, melyek segítségével számos funkció akár a telefon csukott állapotában is elérhető.

Míg a külső kijelző teljesen megegyezik a 6290-esével, addig a belső némileg nagyobb lett. A 6290-esben egy 2,2 colos képátlójú (33×45 milliméteres) panel teljesít szolgálatot, az N76-ban viszont már egy 2,4 colos (36×48 milliméter) display kapott helyet. A kijelzőre egyébként nem lehet egyetlen rossz szavunk sem, lévén, hogy mind a felbontása, mind pedig a színmélysége nagyon rendben van. A QVGA, vagyis 320×240 pixeles felbontás ebben a kategóriában talán már átlagosnak mondható, a 16 millió színárnyalat viszont egyértelműen átlagon felülinek számít. A kijelzőn hat gyári téma lőhető be és bizony a jó öreg aktív készenlét sem hiányzik róla.

A billentyűzet le sem tagadhatná, hogy a Motorola-féle RAZR design egyik legnagyobb hódolója. Az egyetlen vékony fémlapból készült billentyűzet egyes gombjait gumicsíkok választják el egymástól, a háttérvilágítás kék színű. A navigációs gomb mellett oldalt kell keresni a menü- és multimédia gombokat, a szerkesztő- és törlő billentyűk pedig alatta kaptak helyet. Az ergonómia szinte hibátlan.

Kamera

A hátfal legfelső részébe szerelt optikát semmi sem védi, ily módon a kisebb-nagyobb karcolások villámgyorsan elrondíthatják. Tőle jobbra található a LED-vaku, mely ki- és bekapcsolt, valamint automata üzemmóddal rendelkezik, és még a vörösszemhatást is képes csökkenteni.

Mivel a kamerában egy 2 megapixeles CMOS szenzor teljesít szolgálatot, a maximális fotófelbontás 1.600×1.200 képpont, de választhatunk 1.152×864 és 640×480 pixeles felbontásokat is, a képminőség ellenben nem szabályozható. A képek minősége közepesnek mondható, rossz fényviszonyok mellett a zaj jelentősen megnő és bizony kár, hogy az autofókuszról ezúttal le kell mondanunk. Legjobb minőségben egy-egy kép körülbelül 200-300 KB helyet foglal az 50 MB-os integrált memóriában, de ugyebár memóriakártyára is dolgozhatunk. A felvételek MMS-ben és Bluetooth-on keresztül továbbíthatók, illetve akár rögtön a netre is fel lehet őket tölteni.

A kamera az egész kijelzőt betölti, melynek orientációja fotózáskor vízszintesre vált. Az akár húszszoros digitális zoom 2 megapixeles felbontás mellett is használható és ugyanezen felbontásban készül a sorozatfelvételi mód hat darab fotója. Érdekesség, hogy amennyiben sorozatfelvételkor tovább tartjuk nyomva az expó gombot, akkor nem csak hat, hanem akár száz felvétel is készíthető gyors egymásutánban! A fehéregyensúly és a színtónus szabadon állítgatható, az időzítő pedig 2, 10 és 20 másodperces késleltetésre képes. Kapunk még ISO fényérzékenység állítást és expozíciókorrekciót is, de az autofókusz és a panorámakép üzemmód sajnos hiányzik.

Az MP4, illetve 3GP formátumú videóanyagok 320×240, 176×144 és 128×96 pixeles felbontásúak lehetnek, sebességük 15 képkocka/másodperc. Az elsősorban videóhívásokhoz szánt belső kiegészítő kamera 0,3 megapixeles felbontású.

Szolgáltatások

A Nokia N76 a már jól ismert Symbian operációs rendszerre építkezik és az S60 platform harmadik kiadását futtatja. De nem ám a sima mezei verziót, hanem a Feature Pack 1-es kiadást (mint a Nokia N95), ami számos előnnyel jár a korábbiakhoz képest. A legfontosabb változás, hogy a készülék olyan villámgyorsan működik és olyan alacsony a reakcióideje, hogy azonnal odaítélhetjük neki a legfürgébb S60 készüléknek járó díjat (amit egyébként a 6290-es is megkaphat).

A menürendszer a konzervatív és az új dolgok iránt fogékony felhasználók számára egyaránt ideális. Az előbbi tábor képviselői számára ott a már ismert rácsos, illetve listás megjelenítési mód, az utóbbi felhasználók pedig vélhetően izgatottan próbálgatják majd a spéci Horseshoe és V-Shaped menüstruktúrát. A Horseshoe-t választva egy háromdimenziósan megjelenített körön helyezkednek el az ikonok, V-Shape módban pedig logikusan V-alakban.

Továbbfejlesztették az eddig nem túl okos ébresztő funkciót és végre a diktafonból is eltűnt az idegesítő 1 perces limit. A naptárban a szokásos négy eseménykategória fogad bennünket, a névjegyzék óriási kapacitásával pedig gyakorlatilag nem lehet betelni.

Az MP3, AAC, eAAC+ és WMA kompatibilis zenelejátszó kapcsán nem csak az ötsávos hangszín szabályozható, hanem még a balansz, a széles sztereó funkció és basszus kiemelés is állítgatható. Mondanom sem kell, hogy a lejátszó képes a háttérbe húzódva is működni, ellenben kövér fekete pont jár azért, hogy a fejlesztők a sztereó Bluetooth headsetek támogatásáról, vagyis az A2DP profilról megfeledkeztek.

A Bluetooth 2.0 (EDR) kompatibilis Nokia N76-ban egy négysávos (850/900/1800/1900 MHz) GSM modul lakozik és a GPRS, EDGE, valamint UMTS támogatás is adva van. HSDPA sajnos nincs. Szólnunk kell még az USB 2.0 adatátvitelről, a Mass Storage funkcióról, valamint az ötven csatornás, de nem RDS-es sztereó FM rádióról. Kár, hogy a Nokia ezúttal nem azt a 950 mAh kapacitású akksit alkalmazta, amit a 6290-es esetében, hanem egy ennél 250 mAh-val kisebb kapacitású akkumulátort.

Konklúzió

A Nokia N76 egy olyan készülék, mely nem csak tudása, hanem designja révén is képes meghódítani a vásárlók szívét, de persze mint a legtöbb mobil, ez sem hibátlan.

Pozitívum: szép és nagy kijelzők, 2 megapixeles kamera, egyszerű bővíthetőség, fejlett zenelejátszó, 3,5 milliméteres audiocsatlakozó, sztereó FM rádió, fejlett hangfunkciók, Push To Talk, GPRS, EDGE, UMTS, Bluetooth 2.0, USB 2.0, Mass Storage, gyors működés, jó diktafon.

Negatívum: a kamera nem autofókuszos, a Bluetooth kontroller nem A2DP kompatibilis, a rádió nem RDS-es, nincs IrDA, Wi-Fi és HSDPA, az akkumulátor lehetne nagyobb kapacitású.

A cikk írásának időpontjában a HS-43-as 3,5 milliméteres vezetékes headsettel szállított Nokia N76 az XXL GSM-nél 118.900 forintos áron kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés