Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első ember, akit bittorrentezésért ítéltek el

Kütyük

Az első ember, akit bittorrentezésért ítéltek el

Hiába fellebbezett a legfelsőbb bíróságnál.

A hongkongi Csen Naj Ming esete még 2005 októberében kezdődött; amint arról mi is írtunk, a helyi bíróság elsőfokú ítélete szerint a férfinek három hónapra börtönbe kell vonulnia. A kínai azt követően kapta a példa nélkül álló büntetést, hogy három hollywoodi sikerfilm terjesztésével vádolták meg – a Vörös bolygó, a Beépített Szépség és a Daredevil filmeket tette mások számára elérhetővé, a jogtulajdonosok engedélye nélkül. Az ártatlansága mellett mindvégig kitartó helybéli a hatóságok szerint bittorrent technológiát használt jogsértő tevékenységének folytatásához.

Naj Ming még abban az évben fellebbezett a bírósági ítélettel szemben és körülbelül 650 dollárnyi óvadék kifizetését követően szabadlábon várta az ügy további fejleményeit. Ez egészen mostanáig tartott: a múlt hét pénteken a területi legfelsőbb bíróság elutasította a férfi fellebbezését. A P2P hálózaton Big Crook álnéven ismert kínait bűnösnek találták – a világon először ítéltek tehát el egy bittorrent technikával file-cserélő internetezőt.

A férfi ott követte el a hibát, hogy a bt.movie.hk fórumoldalon arra bátorított mindenkit, hogy töltse le tőle a filmeket. A bíróság szerint a felhívásnak sokan eleget is tettek, így tömeges terjesztéssel vádolták Naj Minget. Hiába hivatkozott arra a védelem, hogy a filmek eredetileg a férfi tulajdonában voltak, ez nem hatotta meg az öt bíróból álló testületet, amely meghozta a döntést. Azt a döntést, amit a helyi kormányzat üdvözölt, és amely most három hónapnyi szabadságvesztésre kárhoztatja a kínai file-cserélőt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés