Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia N95: szoftverfrissítés

Kütyük

Nokia N95: szoftverfrissítés

Egy kis csemege azoknak a szerencséseknek, akiknek esetleg már ott figyel a zsebükben egy N95-ös.

A Nokia Software Updater segítségével egyszerűen begyűjthető a hivatalosan egyelőre még nem is kapható Nokia N95 legfrissebb szoftvere. A 10.0.002 verziószámú szoftvercsomag mérete nem kevesebb mint 113 MB – a pontos változások és újdonságok listáját egyelőre sajnos sűrű homály fedi. A frissítés letöltéséhez meg kell nézni a jelenlegi firmware azonosítóját (*#0000#), illetve az adott készülék termékazonosító kódját.

Ahogy arról beszámoltunk, a Nokia tegnap délelőtti budapesti sajtótájékoztatójáról többek közt a sokak által várva várt N95 sem hiányzott. Az általam kipróbált modell már végleges hardver specifikációjú volt, szoftvere azonban még mindig nem a teljesen végleges változat volt.

Kérdésemre a Nokia termékspecialistája elmondta, hogy a Nokia N95 hivatalos kereskedelmi forgalmazása várhatóan március végén kezdődik meg a nyugat-európai országokban, a magyar piacon viszont előreláthatólag csak április végén, vagy május elején debütál majd az okostelefon. Emberünk hangsúlyozta, hogy nincsenek problémák a telefon szoftverének fejlesztésével, egyszerűen csak arról van szó, hogy a Nokia a magyar debütálást némileg későbbre időzíti, mint az európai bemutatkozást.

A 170 ezer forintos bruttó hazai kezdőárú Nokia N95 alaphelyzetben nem tartalmaz majd semmilyen navigációs térképet, GPS szoftvert viszont igen. Az első bekapcsolást követően a készülék automatikusan megpróbálja majd letölteni (például 3G-n) a magyar térképeket, de ezt akár mi magunk is megtehetjük az otthoni számítógépünk, illetve internet kapcsolatunk segítségével. Nem túl jó hír, hogy a magyar térképek lefedettsége kezdetben csak 50 százalék körüli lesz, illetve, hogy a hang-alapú navigációért külön használati díjat kell majd fizetnünk.

A tesztkészülék egyébként épületen belül is minden további nélkül látta a műholdakat, igaz fejünk felett nem beton-, hanem üvegtető volt. Az útvonaltervezés relatíve gyorsan működött, ezenkívül pedig az útvonal berepülés üzemmódot is volt szerencsém kipróbálni. A Nokia 6110 Navigator-ral egyébként már korántsem ilyen jók a tapasztalataim, ugyanis a tesztkészülék masszív lefagyással válaszolt a navigációs alkalmazás indítására. Azért lesz ez még jobb is!

Nokia N95
A Nokia N95-ben egy minden korábbi Nokia telefonénál nagyobb felbontású digitális fényképezőgép lakozik: a készülék Carl Zeiss optikás kamerájával akár 5 megapixeles felbontású fotókat is készíthetők, a vele lőtt videók pedig – a gyártó szerint – a DVD-ékéhez hasonló minőséggel (30 fps) bírnak. Az elkészült fényképek és videók nem csak a telefon kijelzőjén, hanem akár egy hagyományos televíziós készüléken is megtekinthetők, ugyanis többek közt TV-kimenet is került a kis masinába.

A Nokia N95 TFT technológiájú LCD-je egyrészt nagy méretéről, másrészt nagy felbontásáról és színmélységéről ismerszik meg. A 2,6 colos képátlóval rendelkező display 240×320 pixelt, illetve 16 millió színárnyalatot tudhat magáénak.

A finnek természetesen a digitális zenék szerelmeseiről sem feledkeztek meg, melynek ékes bizonyítéka a fejlett MP3/AAC lejátszó, a 3D hangzás, illetve a standard 3,5 milliméteres audio csatlakozó.

A Symbian operációs rendszerű Nokia N95 nem csak a GPRS, EDGE és 3G (UMTS) hálózatokban használható, hanem akár 3,5G (HSDPA) és Wi-Fi (802.11b/g) adatátvitelre is képes. A kétirányban is szétcsúsztatható smartphone kapcsán említést érdemel továbbá az integrált GPS-vevő, az UPnP, Bluetooth 2.0 és USB 2.0 kompatibilitás, a MiniMap böngésző alkalmazás, a nagy teljesítményű 3D grafika, a 160 MB-os belső memória, illetve a microSD memóriakártyás bővíthetőség.

A 120 gramm tömegű telefon alaphelyzetben 99x53x21 milliméteres méretekkel rendelkezik.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés