Connect with us

Hirdetés

technokrata

Parlamenti választások, Interneten keresztül

Kütyük

Parlamenti választások, Interneten keresztül

A világon először régiónkban.

Március 4-én kerül sor a világtörténelemben először egy olyan parlamenti választás végrehajtására, melynél a jelöltekre a Világhálón keresztül is le lehet adni a voksokat. Ehhez pedig nem is kell messze tekintenünk: a Közép-Európai térség egyik kis állama, Észtország ad otthont a kezdeményezésnek a következő hónapban. Mindazonáltal nem ez lesz az ország első tapasztalata az elektronikus szavazással – tavalyelőtt már a helyi választások egy részét így bonyolították le a Balti-tenger partján fekvő posztszovjet államban.

Utoljára egy héttel ezelőtt tesztelték a rendszert, akkor a próbaszavazók az erdő királyát választhatták meg, tíz jelölt (őz, medve stb.) közül. Ennek során 3925 ember gyakorolhatta az elektronikus szavazás módszerét, nyilatkozta Arne Koitmae, a választási bizottság egyik tagja. Koitmae azt nem tudta megbecsülni, hogy az ország szavazásra jogosult állampolgárainak mekkora része fog elektronikus formában voksolni, viszont a procedúra próbarésze zökkenőmentesen zajlott.

2005 októberében mintegy 10 ezren választották a virtuális urnákat; ennél pedig kétszer-négyszer nagyobb tömegeket várnak az IT-szakértők a regisztráció során. A február 26-28-a közötti időszak alatt 20 és 40 ezer szavazóképes internetező jelezheti, hogy fizikai valójában már nem kíván elmenni a szavazófülkékbe. Habár ez Észtország 940 ezer választópolgárának csak töredéke, mégis fontos állomás mind az ország, mind a demokráciák életében, mely hozzájárulhat a szavazási hajlandóság emelkedéséhez.

A rendszer használatához egyébként mindössze a következő dolgok szükségesek: egy, az ország által hivatalosan kiállított személyi igazolvány (melyen egy elektronikus chip hordozza az adatokat), egy internetes PC-hez csatlakoztatott kártyaolvasó, illetve ezen eszközök rendelkezésre állása esetén a hitelesítéshez szükséges két jelszó.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés