Connect with us

Hirdetés

technokrata

Illegális zeneletöltés: egy tinédzser visszaperelte a kiadókat

Kütyük

Illegális zeneletöltés: egy tinédzser visszaperelte a kiadókat

Egy new yorki tinédzser szembeszállt a dollármilliárdokat felhalmozó kiadómogulokkal.

Dávid és Góliát modernkori harca bontakozhat ki az online közösség szeme láttára: egy amerikai tinédzser ugyanis úgy döntött, hogy a jogvédők által ellene indított perre hasonló módon válaszol. A new yorki Robert Santangelo mindössze 11 éves volt, amikor öt nagy hanglemezkiadó vállalat beperelte illegális zenemegosztás folytatása miatt. Santangelo visszautasította azt a vádat, miszerint P2P technológiát használt volna dalok letöltésére, sőt, szerinte a kiadók nem is képesek ennek bebizonyítására. Az eredeti jogi eljárásban a tinédzser közel háromtucat módon igyekezett bizonyítani ártatlanságát, többek között azzal, hogy minden olyan zenének rendelkezett az eredeti, boltban vásárolt CD-s változatával, aminek letöltésével meggyanúsították.

Éppen ezért döntött úgy a fiatalember – ügyvédjével, Jordan Glass-szel együtt -, hogy ellenpert indít. A napokban azzal a kéréssel fordultak a bírósághoz, hogy új pert kezdhessenek, ahol a fel- és alperesi szerepek megcserélődnek; a fiú kártérítést kíván kapni jó hírnevének megsértése miatt. Santangelo-t ugyanis az eset kipattanását követően eltanácsolták iskolájából, ráadásul komoly anyagi kiadásokat is fel kellett vállalnia családjának a jogi költségek előteremtése miatt. A tinédzser szerint az egyébként egymással versengő kiadók kartellszerűen lépnek fel a kalózesetek egyesítése és sablonosítása érdekében, ami a fiú szerint az USA antitröszt törvényeit is megsérti.

Santangelo édesanyja, a 42 éves, ötgyermekes Patti Santangelo végig a fia pártján állt; visszautasította a zeneipar kártérítésre vonatkozó felhívásait, amikor a médiakonszernek képviselői kalóznak titulálták. Az ellene folyó pert nem sokkal annak kezdete után ejtették is, amikor kiderült, hogy a családanya nemcsak a file-cseréhez nem ért, de jószerével be sem tudja kapcsolni a számítógépet egyedül.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés