Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Ericsson W950i – 4 GB-os csúcs Walkman!

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson W950i – 4 GB-os csúcs Walkman!

A Sony Ericsson mostanság gyakorlatilag már annyiféle és -fajta zenemobilt gyárt, mint ahány csokit ismer és szeret Gombóc Artúr. Van itt mindenféle modell: szétnyitható, elcsúsztatható és hagyományos kialakítású, valamint most már nagy tudású okostelefon is. Van szerencsém bemutatni Olvasóinknak a Walkman sorozat királyát, a W950i-t!

A japán-svéd gyártó valamikor február első napjaiban rántotta le a leplet sikervárományos business-light mobiljáról, az M600i-ről, mely azonban nem sokáig maradt egyedül, ugyanis néhány nappal később napvilágot látott testvérmodellje, a W950i. Jelen tesztalanyunk és az említett M600i között az a legfontosabb különbség, hogy míg a W950i elsősorban a zenerajongó fiatalok számára készült, addig az M600i sokkal inkább azon üzleti felhasználóknak, akiknek például fontos a QWERTY billentyűzet.

A Sony Ericsson ezen smartphone termékcsaládja azonban nem csupán kéttagú: nem szabad elfeledkezni a triumvirátus harmadik tagjáról, a még 2005-ben bejelentett Sony Ericsson P990i-ről, mely óriási csúszást követően csak nemrégiben jelent meg a kereskedelmi forgalomban. A P990i-ről röviden csak annyit, hogy ez már egy valódi mindent az egyben készülék, mely többek közt kamerával és WLAN-nal is rendelkezik – ezek ugyebár nincsenek sem az M600i-ben, sem pedig a W950i-ben.

A kis családfakutatás után most következzék magának a Sony Ericsson W950i-nek a vallatása!

Design

Az általunk még a nyár folyamán kivesézett Sony Ericsson M600i kétféle változatban, fehérben és feketében létezik, ezzel szemben a W950i-ből csak egyfajtát tudunk venni. A fotók alapján könnyen feketének nézhető készülék a valóságban sötétlila színű, mely színárnyalatot a rátermett marketingesek Mystic Purple névre keresztelték. Az oldaléleken egy ezüst csík fut körbe, valamint narancssárgában pompázik az érintőkijelzőhöz szánt ceruza nagy része, a billentyűzet Walkman és C gombja, az LCD alatti logó, valamint mindkét hangszóró.

A készülékház gyakorlatilag egy az egyben megegyezik az M600i-jével. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy 106 milliméteres hosszal, 54 milliméteres szélességgel és 15 milliméteres vastagsággal kell számolnunk, ami ugyan némileg meghaladja az átlagot, azonban a méretes kijelző miatt bocsánatos bűnnek tekinthető. A formaterv teljesen négyszögletes – ívelt vagy köralakú formai trükköket szinte alig találunk. A W950i designja nem olyan, hogy mindenki egyből hasra esik tőle, ezzel együtt bizton állíthatom, hogy igen is megszerethető. A felhasznált anyagok nem valami puhák, ettől függetlenül a minőségérzettel nincsenek problémák.

A ceruza a balfelső sarokba került, pedig jobb oldalon talán jobb helye lett volna neki. A bal élen lakozik régi jó ismerősünk, a Jog Dial, ami ugyebár nem más, mint egy tekerhető és egyben be is nyomható irányítókerék, melynek segítségével könnyen közlekedhetünk a menürendszerben. Az alatta elhelyezett gombbal alaphelyzetben mindig visszaléphetünk egyet a menüben, nyomva tartva pedig a billentyűzárat kapcsolhatjuk be.

Az M600i-n jobboldalt egy multifunkciós @ gomb található, mely gomb itt is meg van, csak éppen dedikált zenei funkciókkal vértezték fel és egy Play/Stop jelet helyeztek el rajta. Bővítőslot ezúttal nincs, ami a gigantikus belső memória miatt végül is nem olyan nagy hátrány. Ugyancsak jobboldalt találhatók a hangerőállító gombok.

A felső élre került az infravörös port, valamint az ON/OFF kapcsoló. Utóbbival válthatunk többek közt repülőgépes üzemmódra, amit egyébként minden bekapcsoláskor is felajánl a készülék. Alul egy szimpla rendszercsatlakozó található, a hátlapon pedig kamera hiányában egy Sony Ericsson logó és egy extra hangszóró árválkodik.

Kijelző, billentyűzet

A TFT technológiájú folyadékkristályos kijelzőre egyszerűen jól esik ránézni, hiszen képe egyáltalán nem pixeles, színátmenetei pedig teljesen egyenletesek. Ehhez egyébként még hozzátartozik, hogy a display képe még erős napsütés mellett is tökéletesen látható, fényereje 1 százalékos lépésközökkel állítható.

A 2,6 colos képátlóval rendelkező, 38×52 milliméteres fizikai méretű LCD 240×320 képpontot tudhat magáénak, 18 bites színmélysége pedig egész pontosan 262.144 színárnyalat megjelenítését teszi lehetővé. Képernyővédőként diák és képek funkcionálhatnak, a háttérkép könnyedén személyre szabható, ezenkívül pedig egyedi témabeállításokkal is színesíthetjük a vizualitást.

A kijelzőn alaphelyzetben felül a térerőt, az akkumulátor töltöttségét és a szolgáltató nevét, középen az e-maileket, naptárbejegyzéseket, beérkezett üzeneteket és feladatokat, alul pedig az időn és dátumon kívül öt nagy méretű ikont és három funkciógombot láthatunk. A korábbiakhoz képest teljesen megújult kezelőfelület egyrészt szép, másrészt pedig könnyen kezelhető. Választhatunk listás és rácsos menürendszert – utóbbi 3×3 ikont vonultat fel.

Ahogy az már kiderült, a Sony Ericsson W950i kijelzője érintésérzékeny és bizony ennek megfelelően komoly szerep hárul rá. A billentyűzeten nincs például navigomb, mint ahogy a híváskezelő billentyűk is hiányoznak, de sebaj, hiszen az érintőképernyőn minden feladatot könnyen elvégezhetünk a mellékelt cerkával, vagy akár az ujjunkkal is.

Az M600i-féle spéci QWERTY billentyűzetről ezúttal le kell mondanunk. A W950-es alapvetően hagyományos kiosztású billentyűzete nem tartalmaz különálló gombokat: az összes gomb egy közös fedlap alatt teljesít szolgálatot. Ez egyrészt nagyon designos, másrészt viszont nagyon pontatlanná teszi az adatbevitelt, mert bizony nem egyszer előfordul, hogy nem a kívánt, vagy nem csak a kívánt gombot nyomjuk le.

Alaphelyzetben csak a hagyományos (fehér háttérvilágítású) szám/karakter gombok látszódnak, azonban ha zenelejátszóként használjuk a telefont, felvillan felettük három narancssárga Walkman gomb, melyekkel gyerekjáték a zenei funkciók kezelése.

Szolgáltatások

A Sony Ericsson W950i-ben sajnos nem négy-, hanem csak háromsávos (900/1800/1900 MHz) GSM modult helyeztek el a fejlesztők. Ezen még csak túl tudnánk tenni magunkat, ellenben az már felettébb zavaró, hogy a GPRS és 3G technológiák közötti arany középút, vagyis az EDGE úgy ahogy van, kimaradt a wireless szolgáltatási körből. Ehhez hasonlóan Wi-Fi támogatást sem kapunk – ez vélhetően azért maradt ki a telefonból, mert a Sony Ericsson nem szeretett volna házon belüli konkurenciát állítani a P990i-nek. Említést érdemel továbbá a sztereó Bluetooth headsetek (A2DP) támogatása, illetve az USB 2.0 interfész.

A Symbian operációs rendszer 9.1-es verziójára és az UIQ 3.0-ra épülő Sony Ericsson W950i-n gyakorlatilag bármilyen weboldal megjeleníthető, köszönhetően a kereteket is támogató, JavaScript kompatibilis Opera böngésző alkalmazásnak. Az elektronikus levelezési kliens természetesen POP3, SMTP és IMAP kompatibilis, támogatja a nagyméretű csatolmányokat és még a push e-mail technológiát is ismeri. A készülékből sajnos hiányzik a Word, Excel és PowerPoint állományokat kezelő alkalmazás – ez az M600i kiváltsága. Kapunk viszont RSS olvasót, illetve számológépet, átváltót, stoppert és időzítőt is. A naptárban négyfajta eseményt (találkozó, emlékeztető, egész napos program, évforduló) tárolhatunk el, és rendkívül hasznos, hogy a kijelző alsó felében akár havinézetben is látható az adott napi programbeosztásunk. A függőlegesen és vízszintesen egyaránt tagolt névjegyzékben az egyes kontaktokhoz nem kiemelkedően nagy mennyiségű, tizenkét darab kiegészítő adatot menthetünk el – van hívókép, saját csengőhang és hangparancs is.

Míg irodai funkciókban az M600i könnyen elpáholja a W950i-t, zenelejátszásban az utóbbi modell fényévekkel megelőzi testvérét, ami persze nem is csoda, hiszen személyében egy csúcskategóriás Walkman modellhez van szerencsénk. Az MP3, AAC, eAAC és eAAC+ szabványú digitális muzsikákat egyaránt kezelő zenelejátszó alkalmazás nem kevesebb mint 11 ekvalizer beállítást tartalmaz, közöttük például olyat, mint a már jól ismer Mega Bass. A telefon saját hangszórója sem szól éppen rosszul, azonban a minőségi zenehallgatáshoz érdemes inkább beizzítani a távirányító funkciós, vezetékes gyári fülhallgatót.

A sztereó FM rádió minden szempontból etalonnak számít a mobilpiacon. A telefon pillanatok alatt automatikusan beprogramozza a fogható csatornákat, az RDS funkció révén pedig nem csak a rádióállomás nevét, hanem adott esetben még az éppen hallható zeneszám előadóját és címét is képes megjeleníteni. Egyszerűen szuper!

Érdekesség a TrackID szolgáltatás: a telefon felvesz egy részletet egy általunk nem ismert zeneszámból, majd pedig elküldi azt egy szervernek, ahonnan aztán visszaérkezik a zene szinte összes adata. Újdonság, hogy a zeneszámokat egyrészt osztályozhatjuk, másrészt pedig hangulati kategóriákba is egyszerűen besorolhatjuk, így például amikor a legjobb pörgős muzsikákat szeretnénk hallgatni, a telefon néhány pillanat alatt összegereblyézi nekünk azokat. A lényeget majdnem elfelejtettem: a belső memória kapacitása – tessék megkapaszkodni – 4, azaz négy GB-os! Kell ennél több? Nem hiszem!

Konklúzió

A Sony Ericsson W950i egy igen csak életképes, sőt alapvetően sikerre ítélt alapkoncepció szerves részét képezi, és bizony néhány nap alatt alaposan megszerethető. Ettől függetlenül mégsem nevezhető tökéletesnek, mindenesetre a mobil zenerajongók számára kihagyhatatlan ajánlat.

Pozitívum: általánosan jó minőség, remek kijelző, többféle adatbeviteli lehetőség, GPRS és 3G adatátvitel, sztereó Bluetooth és USB 2.0 támogatás, 4 GB-os belső memória, fejlett webböngésző és e-mail kliens, profi naptár, szuper zene- és videólejátszás, RDS-es sztereó FM rádió.

Negatívum: nincs kamera és bővítési lehetőség, hiányzik az EDGE és a Wi-Fi, rossz billentyűzet, hiányos irodai funkciók.

A cikk írásának időpontjában a Sony Ericsson W950i egyik hazai szolgáltatónál sem kapható – a kiskereskedelemben mintegy 120-130 ezer forint ellenében szerezhető be a készülék.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés