Connect with us

Hirdetés

technokrata

Száguldás: világelső HSUPA mobil a Samsungtól

Kütyük

Száguldás: világelső HSUPA mobil a Samsungtól

A Samsung ismét készül valamire.

Egészen pontosan arra készül a dél-koreai gyártó, hogy 2007-ben piacra dobja a világ első HSUPA kompatibilis mobiltelefonját. Ha esetleg nem lenne világos, hogy pontosan mi is ez a HSUPA, hamarosan ki fog derülni.

Örvendetes tény, hogy a mobiltelefonos letöltés mellett végre a feltöltés is elkezdett gyorsulni. Miközben a letöltési sebességek szépen lassan növekednek, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a feltöltési sávszélességek az elmúlt időkben szinte semmit sem változtak. Mobil fronton manapság egyre többet lehet hallani a 3,5G-nek is nevezett HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) technológiáról, mely első lépcsőben 1,8 Mbit/s-ra, a későbbiekben pedig majd szépen lassan 3,6, 7,2, illetve 14,4 Mbit/s-ra gyorsítja a letöltési sebességet, viszont a feltöltési sebesség növekedéséről vajmi kevés szó esik. A problémára egy újabb technológia, a HSUPA (High-Speed Downlink Packet Access) jelent megoldást.

Nemrégiben Európában elsőként a Mobilkom Austria indította be kereskedelmi HSUPA szolgáltatását, melynek segítségével a felhasználók immár akár 1,4 Mbit/s-os feltöltési sebességet is elérhetnek. A szolgáltatás vélhetően elsősorban azok körében lesz népszerű, akik notebookjukról gyakran szoktak nagyméretű állományokat e-mailben küldeni, vagy szerverekre feltölteni. A Mobilkom Austria munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy 2007. január 1-től a HSUPA már Ausztria minden olyan részében elérhető lesz, ahol most HSDPA van. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új szolgáltatást első körben nem mobiltelefonokkal, hanem PC-s adatkártyák segítségével lehet igénybe venni.

2006 elején egyébként a világon elsőként a Nortel hajtott végre sikeres szimultán nagysebességű fel-, illetve letöltési tesztet mobil környezetben. A két tesztkészülék között létrejött feltöltési sávszélesség négyszer nagyobb volt, mint a jelenlegi 3G (UMTS) által elméletileg garantált upload sebesség. A kereskedelmi forgalomban is kapható UMTS Base Transceiver Station-re, illetve Aeroflex TM500 szimulátorra épülő tesztben videóanyagokat és egyéb állományokat 1,4 Mbit/s-os sebességgel töltöttek fel a kutatók. A Nortel HSDPA megoldásait ma már világszerte egyre több mobil operátor használja fel arra, hogy növelje már meglévő 3G hálózatának kapacitását. A vállalat első HSUPA termékei várakozások szerint 2007 elején jelennek majd meg a piacon.

A Samsung a napokban megrendezett ITU Telecom World 2006 szakkiállításon élőben is demonstrálta, hogy mire is képes az új technológia. A rendezvényen kiállított készülékek segítségével 3,6 Mbit/s-os letöltési-, illetve nem kevesebb mint 2 Mbit/s-os feltöltési sebességet sikerült elérni. A Samsung szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a HSUPA által biztosítot feltöltési sávszélesség a közeljövőben 5-6 Mbit/s-ra fog növekedni. A vállalat egyébként nem csak a HSDPA/HSUPA-t, hanem a Mobile WiMAX-ot is támogatni kívánja.

Magyarországon egyelőre nincs HSUPA, kereskedelmi HSDPA szolgáltatást pedig jelenleg még csak a T-Mobile üzemeltet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés