Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zeneletöltés: ellenper a jogvédők nyakába

Kütyük

Zeneletöltés: ellenper a jogvédők nyakába

Tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak a hanglemezkiadók?

Még augusztus elején számoltunk be arról, hogy a jogvédők beperelték a legalitás határán (vagy éppen illegálisan működő) file-csere szolgáltatások egyik utolsó, talpon maradt képviselőjét, a Limewire-t. Az olyan nagy kiadóvállalatok alkotta jogvédő csoport, mint a Sony BMG, a Virgin Records és a Warner Bros. Records, állítása szerint hónapokig hiába próbált szót érteni a file-csere alkalmazást működtető szervezettel, süket fülekre talált. A New Yorkban kitöltött beadvány szerint elképesztő összegű kártérítést akarnak viszont látni a jogvédők: 150 ezer dollárt minden egyes, engedély nélkül terjesztett dal után.

Habár a Limewire nem a legnagyobbak közé tartozik, már ami a file-cserét illeti, ez még így is több (tíz) milliárd dollárt jelenthet. Ekkora összeg kifizettetésére természetesen esélyük sincsen a zeneipar képviselőinek, de minden bizonnyal nem is számítanak rá, csupán az elrettentés egy újabb eszközeként tekintenek a hihetetlenül magas kártérítésre. Mindazonáltal a Limewire úgy döntött, nem hagyja magát.

A szervezet hétfőn ellenpert kezdett New Yorkban a fent említett vállalatokkal szemben. A vád szerint a kiadók tisztességtelen üzleti magatartást folytattak, hogy megfélemlítsék a Limeware ügyfeleit. Az ellenper szerint: „Céljuk [a kiadóvállalatoké – a szerk.] egyszerű: megsemmisíteni bármely olyan online zeneterjesztő szolgáltatást, melyet nem uralnak, ellenőrizhetnek vagy kényszeríthetnek arra, hogy saját, versenyt gátló szabályaik szerint működjön.” Emellett a vádirat azt is felrója a kiadóknak, hogy megsértették az USA-ban érvényben levő Sherman Act és Clayton Act törvényeket, azaz tisztességtelen összefogásuk miatt uralják az online zeneterjesztés piacát.

Az RIAA mindazonáltal továbbra is kitart amellett, hogy a Limewire jogsértően működik. Igen valószínű tehát, hogy ez utóbbi a Kazaa file-cserélő rendszer sorsára jut – Ismeretes, hogy még július végén a Kazaa üzemeltetője beleegyezett, hogy 115 millió dolláros kártérítést fizet a zeneiparnak, illetve egy olyan szűrőtechnológiát alkalmaz hálózatában, mellyel elkerülhető a jogvédett anyagok engedély nélküli cseréje. Azaz gyakorlatilag halálra ítéltetett – az olyan más cégekkel, mint a Grokster, WinMX és Bearshare egyetemben.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés