Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vigyázat! Illegális adó-vevők jelentek meg Magyarországon

Kütyük

Vigyázat! Illegális adó-vevők jelentek meg Magyarországon

A közelmúltban a hazai kiskereskedelmi forgalomban és internetes áruházakban megjelentek olyan GMRS/FRS rádió adó-vevő készülékek, melyek nem felelnek meg a magyarországi frekvenciahasználati szabályoknak.

Mivel zavarják az adott frekvenciatartományban jogszerűen működő eszközöket, ezek a berendezések hazánkban nem használhatók.

Magyarországon egyedi engedély nélkül a 446,000 – 446,100 MHz-es sávban úgy működhetnek kis hatótávolságú rádió adó-vevők (PMR 446), hogy a kereskedőknek a berendezéseket még a forgalomba hozatal előtt be kell jelenteniük a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH).

Azonban a nemrég megjelent és elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban használatos GMRS/FRS berendezések regisztrációját a forgalomba hozók elmulasztották. Mivel ezek a berendezések zavarják az adott frekvenciatartományban jog- és rendeltetésszerűen működő eszközöket, a Nemzeti Hírközlési Hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a fent említett GMRS/FRS berendezések hazai árusítása tilos, használatuk szabályellenes!

Az előírásoknak nem megfelelő készülékek forgalmazása és használata tehát egyaránt jogszabályellenes, a szabálysértés elkövetői pénzbírsággal sújthatók, illetve a készülékek elkobozhatók.

A Magyarországon forgalomba hozható és egyedi engedély nélkül használható adó-vevők csomagolásán szerepelnie kell a ˝CE˝ és a ˝H˝ jelnek is. Amennyiben a készüléken egy körben felkiáltó jel van, akkor azt a berendezést Magyarországon, nem szabad üzembe helyezni, illetve használni.

Mivel a rádió adó-vevők használata a legtöbb európai országban szintén bejelentés-, illetve engedélyköteles, vásárlás illetve üzemeltetés előtt érdemes tájékozódni ezek használatáról.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés