Connect with us

technokrata

Google: más szemében a szálkát, sajátjában még a gerendát se

Kütyük

Google: más szemében a szálkát, sajátjában még a gerendát se

A keresőmotorjáról elhíresült vállalatnak nem tetszik, hogy a Microsoft ismét ki akarja használni az operációs rendszer terén elért dominanciáját versenytársa kiszorítására. Pedig hasonló eszközökkel él ˝ő˝ is.

Több alkalommal beszámoltunk már a következő generációs microsoftos webböngészőről; az Internet Explorer hetes változata számos újítást hordoz mind a biztonság, mind a funkcionalitás tekintetében. Ez utóbbi kapcsán fogalmazott meg negatív kritikát a Google; az amerikai vállalat ugyanis azt sérelmezi, hogy a Microsoft az MSN Search browserbe integrálásával úgy próbálja ellehetetleníteni a Google integrált keresőjét, mint ahogy annak idején magával az Internet Explorerrel tette ezt a Netscape ellenében.

A New York Times egyik cikke szerint a Google a Windows Media Player történetét említette meg, mint „jó példát” arra, hogy miként használta ki a Microsoft piaci erőfölényét. Ismeretes, az 1990-es években a redmondi szoftverfejlesztő integrálta operációs rendszerébe a médialejátszó alkalmazását, ennek következtében pedig az alternatív playerek ellehetetlenültek – a Microsoft ugyanis szinte eltávolíthatatlanul rögzítette a médialejátszót a Windows-ba. Ebből aztán komoly, dollármilliókba kerülő, évekig húzódó perek születtek (például a RealNetwork-szel).

A Google szerint, ha az Internet Explorer 7-ben az alapértelmezett keresőmotor az MSN Search lesz, akkor a kényelmes felhasználók (a Windows alól internetezők többsége) nem fog mást használni, ez pedig negatív hatással lesz a Google számára. Érdekes ugyanakkor, hogy az alternatív böngészők, mint a Firefox vagy az Opera, alapértelmezett beállításban a Google keresőjét használják, ez ellen pedig még senkinek nem volt kifogása. Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a Microsoft igen könnyűvé tette a keresőmotor cseréjét: mindössze három kattintással bármelyik másik hasonló szolgáltatást igénybe lehet venni (sőt, alapértelmezetté tenni) az MSN Search helyett.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin